Kiállítás

1 órája

Késői opus, otthonos Pinke-képekkel

Családias hangulatban, népes közönség előtt nyílt meg pénteken kora este a nyolcvan éves Pinke Miklós "Késői opus" című kiállítása a Szent István Király Múzeum Pelikán Galériájában.

Bokros Judit

Fotó: Fehér Gábor / FMH

A megnyitón a Székesfehérvári Művészek Társasága (amelynek Pinke Miklós is tagja) elnöke, Szentes Ottokár festőművész köszöntötte a megjelenteket, megemlítve a személyes ismeretségük kezdetét a művésszel, akit annak idején, gimnazistaként valamiféle igazodási pontnak tekintettek. 

A szót ezután Szűcs Erzsébet művészettörténész vette át, aki a mögöttük lévő negyvenkét év ismeretség jegyében közvetlen hangon ajánlotta az elmúlt öt éven belül keletkezett képeket a közönség figyelmébe. Otthonosság - ezzel a fogalommal jellemezte az akril- és olajfestékkel készült műveket, amelyek fő témája az otthon. Csendéletek, enteriőrök jelennek meg a vásznakon, de van pár olyan munka is, amely más helyszínt - például Gaja-völgy, strand - ábrázol. Arra is felhívta a figyelmet, hogy újdonságként a művész több festményén fehéren hagyta a vászon egy részét, így az adott alkotás még frissebbnek hat.

Pinke Miklós megköszönte a méltatásokat, illetve a kiállítás rendezésében nyújtott segítséget a múzeum munkatársainak, Vadász Imrének, valamint Deák Balázsnak, majd a szeptember 13-ig nyitva tartó tárlat megtekintésére invitált.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában