Egyedülálló kiállítás és gyűjtemény

2 órája

Múltunk pillanatai egy csodálatos kiállításon egy fantasztikus gyűjteményben (videó)

Perkáta egy páratlan állandó kiállítás büszke tulajdonosa, amely egyébként sokak szerint feltette a magyarországi múzeumok térképére a kedves kis települést.

Bokányi Zsolt

A csodálatos Győry-Kastély padlásterében bújik meg az izgalmas kiállítás

Fotó: A kastély facebook oldala

A Győry kastélyban található Helytörténeti és technikatörténeti kiállítás anyaga egyszerre több gyűjtemény, amelyet Rajcsányi László és segítői hoztak létre. A kiállítás egy része szakmai gyűjtemény, a magyar és a nemzetközi közlekedéstörténet országunkban is egyedülálló bemutatása, amely a hazai szakemberek dicséretét is elnyerte. A kiállítása másik része szorosan Perkátához, illetve az elmúlt 100-150 évünkhöz kapcsolódik, amelyben nemcsak a perkátaiak találják meg a közelmúlt tárgyaihoz és embereihez való kötődésüket.

Múlt és emlékek
Fotó: perkataigyujtemenyek.hu

A kiállítás a kastély padlásterébe lett kialakítva, ahová a felújításának és modernizációnak köszönhetően már lift viszi fel az érdeklődő látogatókat. Ami pedig ott található, több mint egy kiállítás, egyszerre időutazás is, ami érdeklődési terület szerint repíti vissza a látogatókat több tíz vagy éppen száz évekre is. 

Fotó: perkataigyujtemenyek.hu

A perkátai értéktár összeállításban, a következő szavakkal illetik a gyűjteményt és a gyűjtőt: – Kapcsolatrendszerén túl, szükség volt arra is, hogy nyugdíjba vonulását követően szinte minden idejét annak rendelje alá, hogy a szakmai gyűjteményt és perkátai tárgyi és írott emlékeinek sokaságát rendezze családtagjaival és számos segítőjével. A Győry-kastély 2015-ös felújításakor már szembesült azzal a problémával, hogy a saját gyűjteménye, illetve a hazai és külhoni tisztelők felajánlásai már a magángyűjteményi kereteket a helyszín miatt túlhaladták. Viszont a kastélyfelújítással kiváló lehetőség adódott, amivel mind a település gazdagodott, hiszen az állandó kiállításainak a száma gyarapodott egy országos érdeklődésre számot tartó úti céllal, a gyűjtemény pedig méltó helyre lelt a megújított környezetben. –

Fotó: perkataigyujtemenyek.hu

Nehéz lenne felsorolni, mi minden látható használati, közlekedési és mindennapi eszközök formájában, így bele sem kezdünk, hiszen ami nem leírható az ezzel szemben megcsodálható Perkátán a pompásan felújított Győry Kastély padlásterében!


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában