Orgonaünnep Székesfehérváron

3 órája

Három komolyzenei hangverseny az evangélikus templomban

A tavalyi, I. Székesfehérvári Orgonaünnep rendkívül sikeresen, magas színvonalon, a közönség kiáradó szeretetével és tetszésével zajlott. Az evangélikus templomban mindhárom koncerten telt ház volt. Teleki Miklós orgona- és zongoraművésszel, a Majestic Sound hangverseny-sorozat alapítójával beszélgettünk.

V. Varga József

Teleki Miklós orgona- és zongoraművész

Fotó: Teleki Miklós

Amint Teleki Miklóstól megtudtuk: a 2023-as zenei sorozatot hagyományteremtő szándékkal indították el. Az első évad sikere után nyilvánvaló volt, hogy folytatniuk kell. Rengeteg lelkes visszajelzés, biztatás érkezett hozzájuk.

– Az evangélikus templom kitűnően alkalmas koncertek szervezésére.

– A puritán szépségű, emberi léptékű, kiváló akusztikájú tér ideális a klasszikus zene megszólaltatásához. A 2019-ben elkészült, 25 sípsoros, két manuálos orgona adottságai lehetővé teszik szinte bármilyen stílusú orgonamű előadását. Bencze András püspökhelyettes és az evangélikus gyülekezet szeretettel fogadja ezeket a hangversenyeket.

 

– Tavaly Székesfehérvár önkormányzata támogatta a sorozatot, és a fővédnök tisztét Cser-Palkovics András polgármester töltötte be.

– Most sem lesz ez másként. Hozzáteszem, médiatámogatónk is van, az Absurd Média. Köszönet a támogatásokért!

– Mikor lesznek a koncertek, és kik lesznek az előadók?

– Nagyon erősnek ígérkezik a 2024-es Székesfehérvári Orgonaünnep! Szombati napokon, este hét órakor kezdünk. Október 19-én Szotyori Nagy Gábor, a budapesti Szent István Bazilika társ-orgonaművésze mellett Ortan Vivienne nagy tehetségű, fiatal operaénekesnőt köszönthetjük. Október 26-án Kuzma Levente, a Szegedi Tudományegyetem orgonatanára mellett Farkas Boglárka, szintén ifjú, Fischer Annie-ösztöndíjas hegedűművész muzsikál. November 9-én, a záró koncerten jómagam orgonálok, és a Liszt-díjas, varázslatos szoprán, Kertesi Ingrid lesz a partnerem.

– Milyen műsorokkal készülnek?

– Az idén hallható művek túlnyomó többsége az orgonazene két aranykorában, a barokk és a romantikus korban született, de elhangzanak klasszikus és utóromantikus darabok is. Az orgonaművészek Bach, Mendelssohn, Mozart, Schubert és Liszt kompozíciói mellett Boëllmann, Bossi, Dubois és Guilmant életművéből, a francia és olasz későromantika korszakából is válogatnak. Operaénekes és hegedűművész közreműködőink előadásában is csodálatos darabok hangzanak majd fel. Csak

néhány ízelítőül: Ária Bach Magnificat-jából, Pergolesi Stabat Mater-éből, Puccini Gianni Schicchi című operájából, Mozart virtuóz Alleluja-ja, Veracini Largo-ja…

– Gondolom, nagy izgalommal várják a sorozatot!

– Természetesen. Az első fehérvári orgonaünnep módfelett magasra tette a lécet. Szeretnénk, ha a második is legalább olyan szép és sikeres lenne, mint az első. A művészek játékát idén is kivetítjük a templomtérbe, hogy a nagyérdemű az előadás látványát is élvezhesse. A belépés idén is ingyenes lesz, a szíves adományokat viszont a Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség szívesen fogadja. Sorozatunkra sok szeretettel várunk minden zeneszeretőt és érdeklődőt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában