A régivel foglalkozó újdonságok

2 órája

Nemzetközi Műemlékvédelmi Konferenciát tartanak a kastélyban

Európai műemlékvédelmi tendenciák különös tekintettel a Kárpát-medencére. Ebben a témában tartják a VII. Nemzetközi Műemlékvédelmi Konferenciát a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban. A szakmai rendezvényt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészettörténet Tanszéke és a Károlyi József Alapítvány hívta életre.

Palocsai Jenő

Fotó: feol.hu

A legfrissebb kárpát-medencei műemlékvédelmi eredményeket mutatja be az a nemzetközi konferencia, melyet október 11-12-én tart a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Művészettörténet Tanszéke és a Károlyi József Alapítvány.

– A Károlyi-kastélyban zajló tanácskozás az építész, műemlékvédelmi szakmérnök, művészettörténész, régész, táj-és kertépítész szakértők, a civil társadalom, valamint a szélesebb nyilvánosság számára teremt lehetőséget arra, hogy megvitassák a legfrissebb közép-európai műemlékvédelmi eredményeket. – tudtuk meg Fekete Ágnestől, a kastély munkatársától.

A hetedik alkalommal megrendezendő kétnyelvű konferencia kiemelt meghívott előadói szerb és horvát műemlékvédelmi szakértők, akik vajdasági és észak-nyugat horvátországi épített örökségvédelmi témákról mutatják be eredményeiket. Ezen belül ismertté válik majd Bács kultúrtája – a természeti és kulturális örökség gazdagsága, a vajdasági kastélyok revitalizációja, Északnyugat-Horvátország kastélyai és udvarházai, illetve maga a konzervátori munka a Szabadkai Városi Múzeumban, és a történeti ipari építészet, mint a jövőkutatás része is.

– Szóba kerülnek majd olyan kiemelt témakörök is, mint a sárospataki Lőportorony és a kisvárdai vár feltárása, falkutatása és helyreállítása. Egy-egy előadás foglalkozik továbbá a 2023 nyarán átadott dörgicsei kistemplom rekonstrukciójával, a zirci ciszterci apátság történeti dokumentálásával és a Tiszántúli Református Egyházkerület középkori eredetű templomainak műemléki helyreállításával. – közölte Fekete Ágnes.

Nem mellesleg, az előadás sorozat hetedik szekciójában foglalkoznak majd a 2022-ben átadott Székesfehérvári Egyházmegyei Látogatóközponttal is.

A téma iránt érdeklődők a Károlyi-kastély honlapján is találnak további részleteket, emellett az eseményhez előzetes regisztráció szükséges, amit az [email protected] címen lehet elvégezni. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában