Tisztítanak, erősítenek

2021.01.28. 08:30

Anyagerősebb gyakorlatot tervez az úvárosi tornászok edzője

Káprázatos sikerrel zárták a Dunaferr SE női tornászai a 2020-as esztendőt. Három lány, Kovács Zsófia, Makovits Mirtill és Mayer Gréta összesen hét érmet zsebelt be a merisini Európa-bajnokságon. A 20 esztendős Kovács Zsófia ugrásban és felemás korláton is aranyérmet szerzett, míg a csapat tagjaként bronzot nyert. Az újvárosi tornaélet motorja, Trenka János igazi sikeredző.

Ferencz Balázs

Kovács Zsófia jelenleg a legjobb magyar tornász, Tokióban döntőre lehet esélyes

Fotó: European Gymnastics

15 éves dunaújvárosi pályafutása talán legeredményesebb Európa-bajnokságán van túl.

– Maximálisan elégedett vagyok annak ellenére, hogy voltak rontások, akadtak hibák, de ilyen eredmény után nem szeretnék erről beszélni. Az edzőknek azonban tudniuk kell, hogy mik azok a dolgok, amiken változtatniuk kell.

Egy verseny közben, két gyakorlat között, egy Európa-­bajnokság miliője szolgáltatta felfokozott állapotban van lehetőség a hibák kivesézésére?

– Ha még a kvalifikációs részben vagyunk, s az a cél, hogy javítani kell még valamin, akkor sem a hibára fókuszálunk, hanem inkább azt próbáljuk sugallni, hogy ez az eredmény csak akkor tartható fenn, amennyiben a versenyző figyel az adott mozdulatra. Például az ugrásnál megbeszéltük, hogy nagyon fontos lesz az elemelkedési magasság, valamint a tiszta érkezés. A második ugrásba Zsófi már nagyon szépen beleállt, s ennek is volt köszönhető az aranyérem, hiszen két rivális is ugyanolyan erősségű ugrással rukkolt elő, mint mi. A felemáskorlát-gyakorlatba nem is kellett igazán belejavítani, mert a kvalifikációnál nagyon tiszta gyakorlatot csinált, az volt a feladat a döntőben is, hogy ugyanazt szépen végigvigye. Ott azonban volt egy kis hiba, de ez így utólag nem probléma, hiszen mindenki tudja, hogy mi maradt még benne, s hova kell még fejlődni. Amíg versenyben vagyunk, nem szoktunk hibákat javítani, utólag elemezzük ki a rontásokat, akkor tesszük meg az észrevételeinket, amelyeket orvosolni kell.

Kovács Zsófia jelenleg a legjobb magyar tornász, Tokióban döntőre lehet esélyes
Fotó: European Gymnastics

Örömteli Dunaújvárosban dolgozni?

– Nagyon szeretek. Főleg úgy, hogy elkészült a termünk felújítása, sikerült megfelelően átalakítani. Süllyesztett gumiasztalokon tudunk a lányokkal dolgozni, sokkal aktívabban, határozottabban többet tudunk melózni. A terem klímáját is sikerült optimalizálni. Korábban 17 fokos teremben edzettünk, most már 20-21 fokban tehetjük, így sokkal kevesebb energia vész kárba.

Az elégedett edző
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Közelednek az újabb versenyek, tavasszal Baselben lesz az Európa-bajnokság. Lesz változás a gyakorlatokban, az elemek összetételén?

– A gyakorlatok java részét, a sablont próbáljuk megtartani, azonban tudjuk, hogy min kell változtatni, nehezíteni. Még letisztultabb kivitelezésre törekszünk, és korláton némileg anyagerősebb gyakorlattal állunk ki. Kovács Zsófi két ugrása nem változik, a Jurcsenko-szuplé dupla csavarral és a Cukahara-szuplé egész csavarral marad az olimpiáig, korláton pedig a kötésekkel vagy esetleg egy plusz Tkacsov-szaltóval tudunk emelni az anyagerősségen. Zsófi túl van a pubertáskori változásokon, hormonálisan helyrerázódott, s így könnyebben tudjuk erősíteni az elemeket. Van még feladatunk, mert Európát már legyőztük, de a világot még nem.

Ott motoszkál már az öt karika a napi gondolatokban?

– Maximálisan. Egyértelműen az idei év főversenye az olimpia. Addig versenyről versenyre, lépcsőzetesen építkezünk, s nehezítünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában