Célba ért tusok

2021.03.08. 18:57

Kovács Gergely nyerte a junior ob-t

A kadetek között korábban Európa-bajnoki bronzérmet szerzett Kovács Gergely a juniorok honi trónjára ülhetett. Megnyerte a párbajtőrözők országos bajnokságát, s a ranglistán is az élen végzett.

Ferencz Balázs

20210307 Magyar Vívó Szövetség - Férfi - női junior párbajtőr országos bajnokság - Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Az Alba Regia Vívó Akadémia minden esztendőben bizonyítja, hogy a kitartó, színvonalas szakmai munka gyümölcsöző. A hétvégi junior országos bajnokságon Kovács Gergely feltartóztathatatlan volt. Az Alba Regia immár felnőtt válogatottba is meghívót kapó párbajtőrözője táblaelsőként meggyőző fölénnyel lépdelt előre, Szücs Szuper Milánt 15-3-ra, Gömöri Leventét 15-4-re páholta el, majd a 16 között Kulcsár Viktort (Vasas) 15-10-re verte az édesapja, Kovács László edzette ifjú. Ugyanilyen arányban győzte le Somody Somát (MTK) is majd Kó Ágoston (BVSC) sem tudta megállítani (15-9) A döntőben Nagy Marcellt (Vasas) 14-8 arányban múlta felül. Kovács Gergely Országos bajnoki címével megerősítette vezető pozícióját a junior ranglistán is, vagyis egyértelmű induló lehet a korosztály egyiptomi világbajnokságán.

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

– Nagy volt az öröm, főleg úgy, hogy idén nagy nemzetközi versenyünk nem is volt, csak Tatán és Budapesten léptünk pástra egymás ellen – mesélte Kovács Gergely, a bajnok. – Volt egy pici nyomás rajtam, mert az eredeti kiírás szerint a felnőtt versenyeken elért kettő legjobb eredmény, valamint a felnőtt ob-n elért helyezés számít bele a junior ranglistába, azonban a hétvégi országos bajnokság előtt kiderült, hogy csak az ob, valamint egy másik felnőtt verseny eredményét veszik figyelembe. 280-nal kevesebb pontom lett volna, s az ötödik helyen álló vívó meg tudott volna még előzni, ha rosszul teljesítek. Az elején ez nyomasztott, de aztán jobb lett a hangulatom. Erős a junior mezőny, de szerencsém volt, mert nem kerültem nehéz ágra. Voltak jó ellenfeleim ugyan, de olyanok, akik ellen általában megy a vívás. Csak a végén kerültem össze a mezőny egyik legjobbjával. A döntő eleje nem volt könnyű, de miután vezettem pár tussal, úgy vívhattam, ahogy szeretek. Inkább várom, hogy az ellenfelem támadjon, hibázzon, amit büntetni tudok.

Fotó: Magyar Vívó Szövetség

A honi szezonnak vége, azonban nagy kérdés, hogy a magyar válogatott elutazik-e a kairói világbajnokságra. A vb-t általában edzőtábor előzi meg, azonban még nem hirdettek erre időpontot, ezért Kovács Geri arra következtet, hogy 2020-hoz hasonlóan idén sem utazhat el a világbajnokságra áprilisban.

Pedig a világbajnoki részvételre az Alba Regia Vívó Akadémia másik üdvöskéje, Salamon Réka is kiharcolta a jogot. A junior ob-n a nyolcadik helyen zárt az Alba Regia Balatonfüreden élő, de Fehérváron sportoló vívója, azonban korosztályában, a fiatalabb kadétok között az MTK-s Wimmer Dorina mögött a második helyen végzett az országos ranglistán.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában