öttusa

2021.05.14. 20:44

Gulyás újra mutatta az erőt

Magyar szempontból szépre sikeredett a fehérvári öttusa világkupadöntő női versenye, azonban az egyetlen hazai, Alekszejev Tamara versenye elszállt a lovaglás során.

Ferencz Balázs

Gulyás Michelle fiatal kora ellenére a felnőtt világelitbe tört be idén

Fotó: Buza Virág (Archív)

Nem kellett korán kelnie az öttusa világkupadöntő női mezőnyének, hiszen miután csütörtökön letudták a rangsoroló vívást, elegendő volt egy könnyű, korai ebéd után medencébe csobbanni. Az úszás 200 méteres távjára a három magyar hölgy közül a nyolcadik pozíciót elfoglaló Gulyás Michelle ugorhatott neki legjobb hazaiként, s nem is úszott rosszul az UTE ifjú versenyzője, 2 perc 13,20 másodperces ideje az ötödik legjobb volt a Csitáry G. Emil Uszodában. 284 pontot hozott neki a konyhára, de a medencéből a francia, olimpiai ezüstérmes Elodie Cluovel emelkedhetett ki a legboldogabban, hiszen nyerte a számot. A vívás után 14. helyen álló Alekszejev Tamara igyekezett tartani pozícióját, de egy kicsit visszacsúszott. 2.20:98-at tempózott, ami azért nem rossz idő a fehérvári kiválóságtól, a huszadik leggyorsabb volt. 269 pontot ért ez, így összetettben a 16. helyen várhatta sorát a bónuszvívás pódiuma mellett.

Gulyás Michelle fiatal kora ellenére a felnőtt világelitbe tört be idén
Fotó: Buza Virág

A Bregyóban felállított páston az összetett rangsor végéről indulva kezdtek vívni a lányok, aki talál, talpon maradhat, s vívhat a következővel. A német Rebecca Langrehr elkapta a fonalat, 13 győztes asszót vívott meg – Guzi Blankát is kiejtette –, s éppen az Alba Öttusa SE pentatlonistája, Alekszejev Tamara állította meg. A fehérvári lány aztán még egy bónuszpontot szorgoskodott össze. Gulyás Michelle is kettőt nyert, így a lovaglás előtt az egyiptomi Kandil, a litván Serapinaite, és a francia Oteiza mögött Gulyás a negyedik, Alekszejev a 16., Guzi a 32. volt.

Alekszejev Tamara „feladatosnak” nevezte a Bregyó-közi Regionális Atlétikai Központ közepén kialakított lovaspályát, de nem izgult. Bízott magában és a lovában, azonban a négylábú paripa alaposan megtréfálta az olimpiai kvótáért hajtó Alekszejevet. Sziszka nem fogott ki jó napot, Tamara alatt négyszer is ellenszegült, kitört az akadály elől, s a fehérvári lányt kicsengették. Ezzel a nulla ponttal minden reménye elúszott, az utolsó helyre csúszott vissza. Guzi Blanka River Side nyergében 292 pontot lovagolt, a középmezőnyben volt ezzel, míg Gulyás Michelle Middyvel egy fát vert, 293 pontig jutott, a számot a 16. helyen zárta. Tizenhárman lovagoltak hibátlan pályát, s köztük volt az összetett verseny első helyén tanyázó egyiptomi, Amira Kandil is.

Egykedvűen, belenyugvó mosollyal az arcán rótta a köröket a bemelegítés során a vilgákupadöntő egyetlen Fejér megyei versenyzője, aki az őket biztatóknak csak annyit felelt: „futhatok a 35. helyért”. Alekszejev Tamara nem ilyen fináléra számított, de becsülettel küzdött a hátsó régió légüres terében.

Alekszejev Tamara az első tízbe pályázott, csalódnia kellett
Fotó: MTI / Vasvári Tamás

25 másodperces előnnyel vágott neki az egyiptomi a lövészetekkel megszakított 4x800 méteres futásnak, de a brit Katie French, valamint a harmadikként rajtoló Gulyás Michelle is megelőzte a harmadik körben. French elhúzott a mezőnytől, nem lehetett befogni, így a második helyen futó Gulyásnak a nyakára igyekvő németet, Annika Schleu-t kellett visszatartania. Nem sikerült, Schleu az utolsó körben lehagyta, azonban Gulyás Michelle bronzérme is hatalmas bravúr! Guzi Blanka kiegyensúlyozottan kombizott, s a 21. helyre futott fel. Alekszejev teljesítette a magával szemben is támasztott elvárást, hamar maga mögött hagyta a finn Salminent, s a 35. pozícióban zárta a viadalt.

A női világkupadöntő végeredménye:

1. Katie French (brit) 1384 pont;

2. Annika Schleu (német) 1378 pont;

3. Gulyás Michelle (magyar) 1376 pont;

...21. Guzi Blanka (magyar) 1322 pont; ... 35. Alekszejev Tamara (magyar) 1041 pont.

Szombaton a férfiak viaskodnak, Marosi Ádámmal, Kasza Róberttel és Kardos Bencével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában