Idény eleji forma, papírforma győzelem

2023.09.30. 20:38

Felőrölte ellenfelét az Alba Fehérvár

A férfi kosárlabda bajnokság 1. fordulójában az Arconic-Alba Fehérvár csapata az előző évben a 13. helyen záró Budapest Honvéd ellen a harmadik negyedben „robbantott”, és nyerte meg biztosan a találkozót.

Káldor András

Fotó: Simon Erika / ÖKK

Arconic-Alba Fehérvár – Budapesti Honvéd SE 72-62 (23-21, 18-22, 24-8, 7-11)  

Székesfehérvár, 1500 néző
Vezette: Cziffra Csaba, Ádám József, Farkas Gábor

Arconic-Alba Fehérvár: Chambers 7/3, Kass, Barnett 12/9, Dickey 9, Philmore 15/9. Csere: Vojvoda 9/6, Martin 5, Takács Martin, Balogh 5/3, Takács Milán 10/6. Vezetőedző: Jandro Zubillaga.

Budapesti Honvéd: Brown 15/3, Kopácsi 3, Bazsó 4, Henry 17/9, Peringer. Csere: Filipovic 15, Hajdu 3/3, Reizinger 5. Vezetőedző: Zlatko Jovanovics.
Kipontozódott: Reizinger (40.)

A bajnoki nyitány mindig egy kicsit különbözik az idény többi, soron következő mérkőzésétől. Olyan ez, mint, amikor elkezdődik a gyerekeknek az iskola, tele várakozással, reményekkel a csapatok, vezetőik, és legfőképpen a szurkolók számára. Természetesen nem volt ez másképp szombaton délután sem az Alba Regia Sportcentrumban, főként azoknak, akik még nem látták a felkészülés során a kék-fehéreket. A találkozó előtt ezért többen már a bemelegítés alatt szemrevételezték, és ismerkedtek az új szerzeményekkel, ízlelgették a neveket, s megvitatták társaikkal, vajon mekkora erősítést jelenthetnek?      

A mérkőzés előtt az életének 88. évében, pénteken elhunyt Molnár Ferencre, a Videoton SC és az Albacomp masszőrjére emlékeztek a szurkolók. Molnár Ferenc 17 esztendeig dolgozott a klubban, három bajnoki cím, és egy kupasiker részese volt.

Isiah Brown ejtette a szezon első kosarát a fehérvári gyűrűbe, míg James Dickey válaszolt nyomban a túloldalon. Mindenesetre jó iramban indult a mérkőzés, és a Honvéd egyáltalán nem látszott megilletődöttnek, sőt a 4. percre 13-4-es előnyt kovácsolt. Jordan Barnett triplája oldotta némileg a feszültséget, és  természetesen pályára küldte Zubillaga Vojvoda Dávidot és Balogh Mátét. Siyani Chambers hárompontosával közelebb férkőzött ellenfeléhez az Alba, és a 6. percben már Körmendről érkező Balogh M. hármasa után már a Fehérvár neve mellett állt a magasabb szám a villanyújságon, 15-13. Nem hagyta azonban annyiban a fővárosi gárda, tapadt házigazdáira, és Filipovic Stefan duplája után újra náluk volt az előny, 17-20. Mindez nem tartott sokáig, mert Vojvoda távoli dobása utat talált a kosárba, de a végső szót Isiah Philmore mondta ki a negyed zárásakor.    

A második etapot nagy lendülettel indította az Alba, ám több dobásuk is pontatlannak bizonyult, így nem tudták leszakítani a piros-fehéreket. Sőt, a 13. percben Brown egy eladott labdát értékesített, és megint ők vezettek, 25-29. Majd fordult a kocka Chambers és Kris Martin dupláival újfent a kék-fehérek voltak kedvezőbb helyzetben a 14. percre, 33-31. A nagyszünetig amolyan húzd meg – ereszd meg játékot láthattunk, váltott vezetésekkel, de a pihenőre a hangyányival jobban összpontosító Honvéd mehetett elégedettebben, 41-43.
A harmadik negyed Barnett kosara nyitotta, de a negyedórás pauza sem változtatott sokat, mert igencsak esetleges volt a hazaiak játéka. Aztán nagy nehezen kapcsoltak magasabb sebességi fokozatba, és először a 25. percben tűnt úgy, hogy faképnél tudják hagyni ellenfelüket, 53-45. Vojvoda remekül kivitelezett hármasa pedig azt jelentette egy perccel később, hogy először a mérkőzésen több mint tíz pontos különbséget harcolt ki a fehérvári legénység, 59-45.

A záró felvonásra megnyugtató, 14 pontos előnnyel érkezett az Alba, ennek tudatában kissé visszavett az általa diktált iramból, és a negyed első kosara közel két és fél perc elteltével esett csupán Reizinger Máté révén. A remek formában játszó Takács Milán, majd James Dickey oldották fel a hazai gólcsendet, megtartva a több mint tízpontos távolságot, 69-58. Ez azonban már nem osztott, szorzott, a sok hiba ellenére behúzta az első bajnokit a Fehérvár.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában