Nemzetközi porondra készülnek a vármegyei csapatok

2024.05.28. 19:51

Célkeresztben van Európa

Két év telt el azóta, hogy a Vidi nemzetközi porondon szerepelt. A Fehérvár FC negyedik lett az OTP Bank Liga 2023-2024-es kiírásában, s ezzel jogot szerzett az UEFA Konferencia-liga selejtezőjében való indulásra.

Ferencz Balázs

Utoljára a Köln ellen vívott nemzetközi tétmeccset a Vidi

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

2022. augusztusában a Bundesligától éppen most búcsúzó 1. FC Köln ellen játszotta utolsó nemzetközi tétmeccsét a Vidi. Akkor a Konferencia-liga playoff-körében vérzett el a fehérvári együttes úgy, hogy Németországban 2-1-re nyert a Vidi, itthon azonban a Köln 3-0-s győzelemmel lépett tovább. 

Közel két évvel később, július 25-én újra Európa porondjára lép a Fehérvár FC. Az UEFA Konferencia-liga második selejtezőkörében a Vidire – no és persze a bronzérmet szerzett Puskás Akadémia FC-re – váró együttes kiléte még nem ismert, sőt, még az sem nagyon, milyen csapatok sodródhatnak  a Bartosz Grzelak irányította gárda, vagy a 4 koefficiens ponttal rendelkező felcsútiak elé. Az azonban bizonyos, hogy a Vidi 7,5-es koefficiens mutatója kedvezőbb helyzetbe sorolja a piros-kékeket, vagyis kiemeltként várhatják a sorsolást.

A főtáblára jutáshoz a magyar csapatoknak két selejtezőkört, majd a rájátszást (play-off) kell sikerrel venniük.
A nemzetközi kupasorozatokban megszűnik a nyolcszor négycsapatos csoportkör, amit egy 36 csapatos, bajnoki rendszerű főtábla vált fel.

A Konferencia-liga alapszakasza októbertől decemberig tart majd, csütörtöki játéknapokkal. A harmadik számú sorozatban a 6 hatos csoportban csatáznak. 

A Konferencia-ligában mind a hat kalapból egy-egy ellenfelet kapnak a résztvevők, akik három hazai és három idegenbeli meccset játszanak. A tabella azonban nem csak az egymás ellen játszott mérkőzéseket veszi majd figyelembe, hanem egy táblázatban rangsorolja a 36 résztvevőt, így minden pontnak és gólnak nagy jelentősége lesz.

Ugyan még nem fejeződött be minden bajnokság Európában, de a Fehérvár FC honlapjának munkatársai utánajártak, kikkel találkozhatna a Vidi a 2. selejtezőkörben. A jelenleg ismert lehetséges riválisok közül Székesfehérvárhoz legközelebb, mindössze 297 km-re az újdonsült szlovák kupagyőztes MFK Ruzomberok csapata található. A rózsahegyiek az Európa-liga első selejtezőkörében indulnak és ha nem jutnak tovább, a Konferencia-ligában folytatják.
A főtábla első nyolc helyén végző csapatok egyenesen a nyolcaddöntőbe jutnak. A 9. és 24. hely között végző csapatokra pedig a rájátszás kör vár a legjobb 16 közé kerülésért. A 25. és 36. hely között végző csapatok számára végleg befejeződik a nemzetközi kupaszereplés.

A kieséses szakaszban oda-visszavágós párharcok lesznek, a finálé pedig egy mérkőzésen dől el.

A döntőt Lengyelországban, Wroclawban, a Városi Stadionban játsszák. A végső  győztes részvételi jogot szerez a 2025/2026-os Európa-ligában, kivéve akkor, ha indulhat a 2025/2026-os UEFA Bajnokok Ligája csoportkörében.
Az 1. és 2. selejtezőkör sorsolása 2024. június 18-19.-én lesz, vagyis a fehérváriak és a Puskás Akadémia 19-én kap ellenfelet. A harmadik selejtezőkör sorsolását július 22-én tartják, míg a play-off körre augusztus 5-én sorsolnak.
Az 2. selejtezőkör mérkőzéseit július 25-én és augusztus 1-jén vívják a csapatok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában