Nyári extrém futóprogram

2024.08.05. 13:27

A 10. Jubileumi Közösségi futás a Bence-hegyen

Tíz évvel ezelőtt álmodta meg Kaufer Tamás futó a Bence-hegyi félmaratont, melyet Magyarország nemzeti ünnepén, augusztus 20-án rendez meg, az embert próbáló távon.

Káldor András

Kaufer Tamás tizedszer hívja a futókat a Bence-hegyre

Fotó: A szervezők

A főszervező két évvel ezelőtt már-már bedobta azt a bizonyos törölközőt, mivel nagyon kevesen indultak el, s nem lehet csodálkozni, hogy akkor, abban a pillanatban azt nyilatkozta, hogy utoljára rendezte meg a megmérettetést. A 2022-es elkeseredett mondatoknak az is oka lehetett, hogy azon a napon bizony a korábbiakban tapasztalt, és igencsak megszokottá vált borzasztó hőség helyett végig szakadó eső és vihar jelentette a szintkülönbség melletti kihívást.

A Bence-hegyi futás különlegessége pedig maga a helyszín. Amikor először rendezett itt futást Kaufer Tamás, még nem volt készen a felújított kilátó, de néhány éve azonban már mellőle rajtolhatott a futás. A táv körönként több, mint 5 kilométer, nehézségét pedig az adja, hogy miután lerohantak a résztvevők a hegyről, vissza kell futniuk, 95 méter szintkülönbséget legyűrve.
Szerencsére aztán nem „engedte el”, átgondolta még egyszer, hiszen akárhogy is nézzük a nulláról építette fel, és tette országosan ismertté a rendezvényt.

– Az előző évekhez képest annyi változás történt a verseny életében, hogy teljes mértékben ingyenes közösségi futást rendezünk. Nem lesz nevezési díj, viszont nagyon szép cserép érmeket készített Kató Balázs enyingi fazekas mester, és ezeket meg lehet vásárolni a helyszínen. – tájékoztatta a Fejér Megyei Hírlapot az ötletgazda, aki megosztotta velünk a Bence-hegyi futás létrejöttének történetét is.

– A verseny rendezésének eredeti apropóját az adta, hogy ott edzek. Amikor a felkészülési időszak elkezdődik, tavasszal igazán a környéken nem nagyon lehet találni olyan hegyet, amely ideális lenne arra, hogy a szekszárdi Borvidék Félmaratonra kellőképpen edzeni tudjak. Évek óta minden tavasszal rendszeresen kijárok ide, kerestem a lehetőséget, azt a helyet, amely Fehérvárhoz közel esik, és kiváló alkalmat adhat erre. Rendszeresen kibicikliztem ide, és az erőállapotomtól függően egyszer-négyszer felfutottam. Lényegében futkározás közben álmodtam meg, hogy itt egy versenyt lehetne rendezni, amellett, hogy maga a milliő, a panoráma is csodálatos. Velünk szemben előnyben vannak azok a futók, akik hegyes-dombos vidéken élnek, és egy-egy verseny alkalmával, mi, Dunántúlról érkezők, bizony kapkodjuk a levegőt. Ezt a távot amúgy kimondottan szeretik a kerékpárosok is, ott eddzenek, mivel kifejezetten embert próbáló, és kemény. Aki ezt végig tudja futni azelőtt le a kalappal, mert sokan bele szoktak gyalogolni, de ennek sincsen semmi akadálya. – tudtuk meg a főszervezőtől.

A fenti parkolóból indul a mezőny (ez a versenyközpont, és a rajt helye) – lent, ezt nem lehetett megoldani, mert sehol nincs rá parkolási lehetőség. – Ezért „fordítva” indul a verseny, először le kell futni, majd fel. Ahogy már utaltunk rá, nagyon magas a szintkülönbség. A táv magas 2,6 kilométer le, illetve 2,6 kilométer fel, tehát összesen 5,2 kilométer. Ez lesz az egykörös táv, két kör esetében már 10,4, három körnél, pedig 15,6 kilométer, a 4. kör pedig már a maga 20,8 kilométerével a félmaratont jelenti. Az előző évekhez hasonlóan 500 méteres örömfutás is lesz, elsősorban a gyerekek számára.

– 30-40 fős mezőre számítok, ettől függetlenül nagyon sokan jelezték, hogy szívesen jönnének, így az is elképzelhető, hogy összejöhetünk akár ötvenen is. Ezzel a létszámmal már elégedett lennék, bár néhány éve az sem volt meglepetés, ha 150-en indultak el. A verseny 9 órakor kezdődik, pontosan azért, hogy az augusztus 20-i kirándulókat ne zavarjuk. Minden helyezett könyvjutalomban részesül, a gyerekek pedig ajándékot kapnak. – tette hozzá Kaufer Tamás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában