Sportolás kánikulában

3 órája

Mennyire ajánlott melegben edzeni?

Ha hinni lehet az időjárás-előrejelzéseknek, a következő napokban a hőmérő higanyszála ismét megközelíti, sőt néhol meg is haladja a 35 Celsius-fokot. Sokan ebben a hőségben sem akarnak lemondani a kültéri edzésről. Érdemes azonban néhány egyszerű szabályt betartani, ebben volt a veol.hu segítségére Fekete Bálint testépítő, személyi edző.

Fekete Bálint személyi edző szerint kánikulában sem kell lemondani az edzésről

Forrás: veol.hu

Fotó: Mező Kristóf

– Ekkora hőségben a test nagyon gyorsan túlhevül és gyakorlatilag a túlélésért küzd, ezáltal többet is izzadunk, több a folyadék-, az ásványianyag- és a sóvesztés, ez természetesen mind-mind befolyásolja az edzésünket – hívja fel a figyelmet a személyi edző. – A folyadékbevitel talán a legfontosabb tényező. A nap folyamán igyekezzünk minél többször folyadékhoz nyúlni. 

A szakember felhívja a figyelmet, hogy napközben legalább 2,5–3 liter folyadékot fogyasszunk el. Ne csak akkor igyunk, amikor megszomjazunk, hanem ezt a mennyiséget időarányosan, folyamatosan próbáljuk meginni.

– Nagyon fontos, hogy túl hideget ne fogyasszunk, ezzel gyakorlatilag sokkolnánk a szervezetünket – emelte ki a tréner. – Hűs üdítő jót tud tenni, kicsit csökkenti a belső hőmérsékletet, és az edzésre is jótékony hatással van. Ez főleg termen belüli edzésre igaz. Kinti edzés során feltétlenül szobahőmérsékletű izotóniás italt vagy vizet fogyasszunk.

Ne terheljük túl magunkat

A szakember az étkezéssel kapcsolatban elmondta, edzés előtt legkésőbb másfél órával érdemes enni valami könnyű, könnyen emészthető szénhidrátforrást, hogy ne terheljük meg a szervezetet az emésztéssel, de az edzésre megfelelő energiát biztosítsunk magunknak. 

Bálint külön hangsúlyozta, hogy a kánikula nem a rekordok megdöntésének időszaka. – Mozogjunk egy jólesőt, érezzük jól magunkat, de ne próbáljuk meg feszegetni ilyenkor a határokat. Csak egy kicsit lépjünk ki a komfortzónából, nem túlterhelve magunkat, lépésről lépésre haladjunk előre – tanácsolta az edző. 

Cikk szerzője: Haraszti Gábor / veol.hu

Az eredeti cikk ide kattintva megtekinthető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában