Interjú

2024.08.29. 13:55

Rudolf Gergely szerint a Puskás Akadémia játékosai béklyó nélkül léphetnek pályára

A Videoton korábbi válogatott támadója, Rudolf Gergely figyelemmel követi a Puskás Akadémia Fiorentina elleni párharcát és szurkol is a felcsúti együttesnek. Vele beszélgettünk a csütörtök esti találkozóról, valamint arról is, mi történt vele visszavonulása óta, hogy emlékszik vissza a Székesfehérváron eltöltött időszakára.

Szabó Róbert

A Liverpool ellen is pályára lépett Rudolf Gergely (fehérben)

Fotó: Török Attila / NS

Rendelkezik tapasztalattal a Fiorentina ellen, hiszen annak idején a Debrecennel a Bajnokok Ligája csoportkörében lépett pályára a firenzeiek ellen. Mennyire lepte meg a Puskás Akadémia jó teljesítménye?

– Amikor tizenöt évvel ezelőtt játszottunk a firenzeiekkel akkor egy kimagaslóan erős, sztárokkal teletűzdelt csapat volt. Nagyon jó mérkőzések voltak, ezek azok, amiért érdemes futballozni. A Puskás Akadémia játéka éppen ezért is meglepett, főleg, hogy egy ilyen nagy nevű, nemzetközi tapasztalattal rendelkező csapat ellen, ráadásul idegenben, 2-0-ra is vezetni tudott és végül egy döntetlent elért. Nem rossz ez a Fiorentina, azonban az edzőjük új, akit ráadásul én is ismerek, hiszen Palladinóval csapattársak voltunk még a Genoában, sőt egyszer szobatársak is. Azt el kell mondani, hogy az olasz fociban nincs már annyi pénz, mint annak idején amennyi volt, nincsenek talán akkor sztárok sem, ez viszont cseppet sem von le a Puskás Akadémia érdemeiből. Nagyon örültem a szép eredményüknek, büszket voltam rájuk.

Gólt is szerzett, nem csak itthon, hanem Firenzében is. Követni fogja a visszavágót?

– Nagyszerű érzés volt, az idegenbeli meg azért is, mert különleges hangulatú a firenzei stadion. Ez most is így volt a Puskásnál, a TV képernyőn keresztül is érződött, viszont az biztos, hogy hazai pályán sem lesz ok a panaszra, hiszen a Pancho Aréna gyönyörű, telt ház is lesz, szóval minden adott a játékosoknak. Volt szerencsém korábban játszani a felcsúti stadionban, nagy élmény volt. Szívesen megnéztem volna én is a helyszínen az összecsapást, azonban ezt most nem tudtam megoldani, de a TV-n keresztül mindenképp szurkolok nekik, és bízom benne, hogy továbbjutnak és a következő meccsen már én is ott lehetek. Óriási fegyvertény lenne, ha le tudnák győzni a Fiorentinát, de úgy gondolom nem csak a Puskásnak, hanem az egész magyar labdarúgásnak is.

Bomba gólt lőtt a Fiorentinának 15 évvel ezelőtt Rudolf Gergely

Mekkora előny lehet a Puskás Akadémia számára, hogy összeszoktak a játékosok, és az edző is már hatodik idényét kezdte meg a kispadon?

– Ez mindenképp sokat dob a latba, hiszen itt van egy kialakult gerinc, megvannak azok az automatizmusok, megszokások, ami egy újonnan kialakult csapatnál még nincsenek. Ráadásul a játékosok is tudnak minőségi játékot nyújtani, itt külön kiemelném Nagy Zsoltot, aki válogatott formában futballozott az első összecsapáson és gólt is szerzett. Az olasz fociban nagyon taktikusak, fizikálisan is erősek, viszont az első meccsen is látszott, hogy a felcsútiak többször is a firenzeiek fölé tudtak nőni. Az biztos, hogy ez egy nehezebb meccs lesz és úgy érzem, a Fiorentina más felfogásban fog kifutni a pályára csütörtök este.

Azt talán kijelethetjük, hogy a Fiorentina veszíthet többet ezen a mérkőzésen.

– Anno a Debrecennel megvívott Bajnokok Ligája mérkőzéseken mindig stressz nélkül mentem ki a pályára, hiszen tudtam, hogy nekünk nincs annyi vesztenivalónk, mint az ellenfélnek. Ez egy olyan dolog a Puskás számára is, amit szerintem meg kell lovagolniuk. Biztos vagyok benne, hogy Hornyák Zsolt gondolt erre és nyilván amellett, hogy jól felkészíti a játékosait ezt a tényt sem engedi el. Fontos, hogy úgymond nincs béklyó a lábakon, mert mindenki a Fiorentinát várja továbbjutónak, ez pedig plusz motivációt adhat és még a stresszt is csökkentheti, amivel egy ilyen mérkőzés jár.

Már hat éve annak, hogy 2018-ban bejelentette visszavonulását. Mi történt azóta önnel?

– Elvégeztem az egyetemet és közgazdász lettem, valamint megcsináltam az MLSZ sportigazgatói képzését. Elsőként sportvezetőként képzeltem el magam a fociban a pályafutásom befejezését követően, viszont mivel minden Budapest környéki, mi pedig hazaköltöztünk Nyíregyházára, így nem jöttek lehetőségek. Emiatt most a saját dolgaimra koncentrálok, a befektetéseimre, valamint ingatlanokkal is foglalkozok, próbálok minél több lábon állni.

Egy rövid szeletkét Fejér vármegye és a Videoton is kitesz a karrierjéből. Hogy emlékszik vissza erre az időszakra?

– Jó emlékeim vannak, nagyon szerettem Székesfehérvárt, hiszen egy élhető, nagyon jó város, közel mindenhez. Szerettünk ott lenni és sajnálom, hogy úgy alakultak a dolgok ahogy, de ez a futballban sajnos benne van. Mostanában nem volt alkalmam arra járni, sajnos még az új stadiont sem láttam, de szívesen visszamennék. Remélem, hogy továbbjut a Puskás Akadémia és akkor a következő hazai nemzetközi mérkőzésükön már én is ott tudok lenni!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában