Népszerű volt a nyílt nap a kajak-kenu akadémián

2 órája

Elárulta a háromszoros olimpiai bajnoki mire emlékezteti a hideg, esős időjárás (Galéria)

Nagyon sokakat vonzott Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia csónakházi nyílt napja. A gyerekek a szeles, hideg időben ki kellett hagyják a vizes programokat, de így is remekül szórakoztak a minden igényt kielégítő létesítményben.

Németh Krisztián

Fotó: NAGY NORBERT

Hol vannak már a régi avíttos barakkok! Óriási változáson ment keresztül a Velencei-tó északi partjának jelentős része. Modern épületek, korszerű fedett, és szabadtéri sportlétesítmények, kiszolgáló egységek emelkedtek a sukorói pálya mellett. A céltorony is megújult. A tövében kialakított regisztrációs pontra a metsző szél ellenére sorra érkeztek a családok csónakházi nyílt napra, amelyet a Magyar Kajak-kenu Szövetség az ország számos pontján megtartott.

A hideg miatt szabadtéri és vizes programok nem jöhettek szóba, de a szervezők alkalmazkodtak, beltéren zajlottak a programok. Be lehetett kukucskálni a hatalmas hajóhangárakba, amelyek megközelítőleg közel négyszázötven kajakot és kenut képesek "elnyelni". Nem mellesleg az evezősök, a VVSI sem maradt ki a jóból, nekik külön hajóházat építettek.

Fotó: NAGY NORBERT

„Amikor annak idején, immár negyven éve elkezdtem kajakozni, hasonló volt az időjárás, mint ma, és negyven év múltán sem tudok elszakadni a sportágamtól. Ezért is döntöttem úgy, hogy megtartjuk a mai programot” – hangsúlyozta köszöntőjében Kovács Katalin, az akadémia háromszoros olimpiai bajnok, 31-szeres világ- és 29 szeres Európa-bajnok elnöke.

Fotó: NAGY NORBERT

- Megéri sportolni, mert az ember élményekre, barátságokra tehet szert, és a mozgással az egészségünk megőrzéséért is sokat teszünk. A sport olyan erényekkel vértezi fel az embert, mint a kitartás, a csapatban való gondolkodás, és munka, ami a gyerekeknek az iskolapadban, majd később felnőtt korukban is javára válik.

Kovács Katalin hozzátette, minél több gyermeket szeretnének megszólítani és lecsábítani a vízitelepre. Vannak olyan gyerekek, akiket inkább a virtuális világ köt le, őket is szeretnék megszólítani élményekkel. Mint mondta, az olimpia, paralimpia után könnyebb dolguk van – annál is inkább, hiszen versenyzőjük Fojt Sára két bronzérmet lapátolt Párizsban. Sajnos Sára lebetegedett, nem tudott részt venni a programokon.

Bethlenfalvi Istvántól, az akadémia szakmai igazgatójától megtudtuk, jelenleg közel kétszáz versenyzője van a klubnak, mindannyian szállítják a jobbnál jobb eredményeket. A csónakház szomszédságában közösségi teret és tanmedencét alakítottak ki. Hatalmas konditerem áll rendelkezésre. Zajlanak az utolsó simítások az úgynevezett ellenáramoltató medencében. Ez a világon a második olyan létesítmény, amely a víztömeget megfelelő sebességre tudja gyorsítani.

A rossz időjárás sajnos a délelőtti székesfehérvári programot meghiúsította, a Csónakázó-tónál kialakított új hajóház átadó ünnepségére nem kerülhetett sor. A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-kenu Akadémia teljes sportkomplexumának hivatalos megnyitójára októberben kerül sor. Óriási a lakossági érdeklődés a sportolási lehetőségek iránt, a sportpályák iránt - erről a közeljövőben várható tájékoztatás.


 

 

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában