Megszórták a Környe együttesét az edzőmeccsen

2 órája

Első idényére készül a Feketehegy az NB III-as futsalbajnokságban

A rövidesen rajtoló NB III-as bajnokságra nevezett a Feketehegy SE, azonban Rapali Zsolt elnök nem titkolja, a folytatásban lényegesen nagyobb terveik vannak. A fehérváriak szakmai munkát Venczel Viktor irányítja, aki szintén komoly távlatokban gondolkodik.

Horog László

A Feketehegy futsalcsapata első edzőmeccsét magabiztosan nyerte Fehérváron Fotó: Feketehegy SE

Az első edzőmeccset a Komárom-Esztergom vármegyei Környe ellen vívta a Feketehegy SE a Köfém Sportcsarnokban – hazai bajnoki meccseiket is itt bonyolítják az ősztől -, a házigazdák 9-4-re verték a szintén harmadosztályú ellenfelet.

-Három és fél évtizede, 1989-ben kezdtem el a labdarúgást, az akkoriban nagy múltú Ózdi Kohász Sport Egyesületben. Az ÓKSE színeiben megjártam a ranglétrát, melynek beteljesülése a nagypályás, NB III-as csapatban való szereplés volt, hosszú éveken keresztül védtem az Ózd kapuját. A futsal világába 2009-ben csöppentem bele, teljesen a nulláról kezdve. Úgy, mint a nagypályás labdarúgás vonatkozásában, itt is ki kellett taposnom az ösvényemet, ám ebben a szakágban sikerült a profi mezőnyben éveken keresztül védenem, hiszen az Ózdi Városi Sport Egyesület színeiben a honi futsalbajnokság legmagasabb szintjéig jutottunk és ikonikus alakjaival játszottunk – mondja Venczel Viktor vezetőedző.

A szakvezető Fehérváron telepedett le, az utóbbi években edzőként tevékenykedik a feltörekvő, koronázóvárosi egyesületnél.

- A főállásom és az edzői teendőim elvégzése teljesen leköti a mindennapjaim perceit, arra már nem marad időm, hogy szinten tartsam a fizikai képességeimet, így már csak a kispadról adom az instrukciókat. Négy és fél éve találkoztam először Rapali Zsolt elnökkel, akivel egy próbaidőszakban egyeztünk meg, így vállaltam az edzősködést. Eleinte, a Feketehegy SE kötelékében nem sok focista palánta szerepelt, de a kevés gyerek lelkesedése inspirálóan hatott rám, így magasabb fokozatba kapcsoltunk. Szerettünk volna olyan szolgáltatást és lehetőséget biztosítani a gyerekek számára, amely kicsit eltér a mindennapoktól és új „nyulakat kihúzni a kalapból”. Az első futsalos tornára a Feketehegy SE U11 korosztályával neveztünk, akkoriban összesen hat gyerek alkotta a csapatot. Majd, talán szájhagyomány útján jó hírünket költötték néhányan, vagy csak a vakszerencsének köszönhető, de rohamtempóban gyarapodott az igazolt játékosaink száma.

Kálmán Kristóf (balra), középen Rapali Zsolt klubelnök, jobbra Venczel Kristóf az FVLSZ nyári, díjátadó gálán, a Sóstói Stadionban Fotó: Horog László/FMH

Éveken keresztül, szisztematikus és megtervezett lépésekkel építették az utánpótlásbázist az elnökkel, amiből évek múltán a fehérvári futsalosok kikerülhetnek.

-Bízunk abban, hogy a fiatalok a legmagasabb szintig repítik majd a Feketehegy SE-t. Beérni látszik a négy éves szakmai munka, hiszen az utánpótlásbázis tekintetében, jó eredményeket érünk el a jelenlegi U15 korosztályos csapattal, amely tisztán 2010-ben született játékosokból áll és már a tavalyi évben meghatározó csapata volt a Veszprém vármegyei bajnokságnak. A kezdeti időszakban megfogalmazott szakmai koncepció nyomán a 2024-25-ös, NB III-as szezonra beneveztük csapatot, melynek előszobája a tavalyi szereplés volt Alba Ligában való szereplés volt. A 2024/2025. szezonban ismét mélyvízbe ereszkedünk, hiszen a Nemzeti Bajnokságban való szereplés nem kis szó, mindezt úgy, hogy négy éve hat játékossal indultunk. Fiatal és rendkívül lelkes, immár felnőtt játékosok – akiknek átlagéletkora 20 év – alkotják a keretet, már alig várják a bajnokság kezdő sípszavát. Az U15-ös, korosztályos játékosaink pedig legszívesebben előretekernék az idő kerekét, ők is nagyon szívesen pályára lépnének a nagyok között.

A tréner ezt a két csapatot dirigálja júliusától, előzőleg a klub többi korosztályát és csapatát is felügyelte.

-Kis egyesület lévén, az elmúlt években a teljes utánpótlás szakmai munkája nálam összpontosult, nemcsak a futsal szakágban, de összes, korosztályos csapat esetében is. Mivel a labdarúgást, valamint az ehhez kapcsolódó feladatok végzését mindig főállás mellett végeztem, mostanra rájöttem, hogy az alvásnak is kell időt engedni. Fontos, hogy tökéletes szinkronban vagyunk az NB III-as futsalos fiatalokkal és az U15-ös korosztályos játékosaival. A harmadosztályú csapat megalakulásával és az indulási jog megszerzésével nagy álma vált valóra az egyesületnek és a benne tevékenykedőknek, legyen az elnök, edző, játékos vagy szimpatizáns.

A bajnokság előreláthatólag szeptember 23-án kezdődik, pontos kiírás vagy sorsolás még nincs. A hazai mérkőzéseiket hétfőn este szeretnék bonyolítani, a székesfehérvári Köfém Sportcsarnokban.

-Készülünk a bajnokságra, már több edzésen túl vagyunk, ezeket szintén a Köfém Sportcsarnokban tartottuk. A tréningek rendre hétfő esténként zajlottak, a bajnokság kezdetéig nem is lesz változás. Szeptember elején lejátszottuk az első felkészülési mérkőzésünket, a szintén NB III-as Környe csapata ellen, 9-4-re nyertünk. Két újonc csapott össze, tele fiatal feltörekvő tehetségekkel. Jelenleg 12 labdarúgó alkotja az NB III-as keretünket, akik közül van saját nevelésű játékos, de igazoltunk más kluboktól is. Az viszont mindenkiben közös: a futsal és egymás iránti alázat és tisztelet. A játékosaink képességeit, a játék iránti teljes alázatukat és a fiatal életkorukat látva, az első évet a tapasztalati tudás megszerzéseként éljük majd meg az új miliőben. Természetesen, évek múlva szeretnénk a legmagasabb osztályban is megmutatni erényeinket, így tervezünk és így dolgozunk edzéseken. Kihívásokkal teli idény elé nézünk. Újoncként, minden ellenfelünket próbáljuk feltérképezni és értékelni. Minden soron következő ellenfélre tisztelettel, ám megalkuvást nem ismerve készülünk majd. Fiatal, lendületes és jó színvonalú bajnokságra számítok, ahol a Veszprém és Aramis csapatának tartalék együttesei biztosan meghatározóak lesznek, de számolok még a Tatabányával, Csepellel és Környével is. A többi csapat játékereje és tudása jelenleg még ismeretlen, de az első fordulót követően már nem lesznek titkok. Egyetlen Fejér vármegyei NB III-as futsalcsapatként remélem, sokan lesznek majd kíváncsiak ránk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában