Csoda a jégen

2024.09.14. 18:21

Ezt a Volánt komolyan kell venni

A Lausenne HC volt szombaton volt az Alba Aréna vendége, a Bajnokok Ligája (CHL) alapszakaszának negyedik fordulójában.

Szupkai Gábor

Nem véletlenül lett a svájci kapus a Lausanne legjobbja

Fotó: Fehér Gábor

A Hydro Fehérvár AV19 ellenfele a legutóbbi svájci bajnokságban a mindent eldöntő hetedik meccset bukta el a Zürich Lions elleni bajnoki döntőben 2-0-ra, az alapszakaszt a Zürich és Fribourg mögött a harmadik helyen zárta. A BL-ben eddig a legutóbbi meccsükön 7-2-re ütötték ki az Ilves Tamperét a finn Antti Suomela mesterhármasával. A Lausanne első sora egészen félelmetes, a Tampere ellen az Ahti Oksanen, Suomela, Damien Riat hármas nyolc pontot gyűjtött. Előtte hosszabbításban kaptak ki otthon a Trinectől, majd a Bremenhaven otthonában nyertek 2-1-re.

A keretükben hat olyan játékos van, aki megjárta az NHL-t. Közülük a legismertebb az osztrák, korábbi EBEL-bajnok Michael Raffl, akinek 590 NHL-meccse van, kilenc szezont húzott le, többnyire a Philadelphiában 89 gólja és 90 asszisztja van. A védő Gavin Bayreuther először szerepel Európában, 122 meccsen jutott szóhoz a tengerentúlon, míg a finn center, Janne Kuokkanen Calder-kupát is nyert, a Carolina és a New Jersey csapataiban 119 NHL-meccsig jutott. Ami a magyar vonatkozást illeti, a Volán mellett a Lausanne-nál is van a csapatban egy Bartalis, méghozzá a másodedző Bartalis Balázs, akinek a bátyja, István a Hydro Fehérvár AV19 játékosa.

Emiatt igen ritka pillanatnak lehettünk szemtanúi, hiszen az ünnepélyes korongbedobásnál egyszerre három Bartalis volt a jégen, a két fiú édesapja, Bartalis József dobta be a korongot, fiai gyűrűjében. A lelátón is többen voltak mint csütörtökön, a vendégszektorban különösen, ahol a hét közben maroknyi svéd drukker volt, most viszont szekérderéknyi alpesi lányka és legény szurkolt a svájciaknak.

Bartalis István az első veszélyes lövés, majd Stajnoch és Kulmala is megnézték, mit tud Antoine Keller, de ahogy sejthettük is, komoly tudásanyaggal rendelkezik a koronghárítás művészetéből. Az első öt perc remekül sikerült, ötletesen és látványosan játszott a Volán, de jött egy Stipsicz kiállítás. Ez a két perc pedig érthetően nem a hazaiak tündökléséről szólt, bár ahogy kivédekezték a srácok, az bátran tekinthető kiemelkedő teljesítménynek is, főleg Reijola részéről. Ebben a húsz percben létszámfölényben is kipróbálhatta magát a Volán, Hári kapuvasánál jártak legközelebb a gólhoz, de ez a harmad végül még nem hozott gólt, de élvezetes jégkorongot annál inkább.

A pihenő után pár másodperccel Anze Kuraltnak kellett visszamennie az öltözőbe, egy felpattanó korong találta el az arcát, vérző sebet okozva a szlovénnak. Ettől a kis vértől eltekintve nem volt durva a meccs, de kemény annál inkább, amit Chris Brown szemléltetett kőkemény ütközéssel az egyik svájcin. Jött is érte az elismerés a lelátóról. Bár azért jött volna, mert betalált a Volán, de ez ismét elmaradt, pedig újra kipróbálhatta az emberelőnyös játékot a hazai gárda Oksanen kiállításánál. A harmad közepén zengett az aréna, újra felpörgött a Fehérvár, mindez helyzeteket is eredményezett a Lausanne kapuja előtt, érthető volt a lelkesedés. Csak az a fránya gólt jelző duda nem akart megszólalni. Persze ez nem mindig volt akkora baj, mert a fehérvári kapu előtt is akadt helyzet, Oksanen találta el a kapuvas tövét. Öt perccel a középső játékrész vége előtt Chase Berger lépte át a szabályosság határait, ezt pedig már megbüntették a svájciak is, Damien Riat bombázott kapásból Reijola hálójába, 0-1. Volt még 58 másodperc ebből a kiállításból és Pajuniemi majdnem kettőre növelte a svájci előnyt, de honfitársa Reijola ehhez nem járult hozzá. A harmadot egy parádés kényszerítő utáni Gaunce lövés zárta le, a 0-1 ellenére egy rossz szavunk nem lehetett, ez megint teljesen vállalható harmad volt.

A harmadik periódus elején újabb emberhátrányt kellett kivédekeznie a Volánnak, Tim Campbell vonta ki magát a játékból két percre. Fuchs és Erdély lövései voltak érdemleges események ezen pillanatokban, de a kiállítás lejárta után Kuokkanen egyéni akciója után a bal felsőbe varázsolta a korongot, 0-2. De ezen a napon sem maradt gól nélkül a Volán, korongot szerzett a Volán a támadó harmadon belül, és a kapu elé betett korongba Erdély ugyan csak beleszúrni tudott, de ez pont elég volt, hogy Kellet mamutjai között utat találjon a gólvonal mögé, 1-2. A folytatás is jól nézett ki, Erdély lopott korongot, Stipsicznek passzolt vissza, de Keller védett hatalmasat. Következett egy hazai emberelőny, de a Lausanne sem ma kezdte a szakmát, így ez ismét kihasználatlanul maradt. Ennek ellenére is elmondhattuk, egyenrangú ellenfele volt a Lausannenak a Volán, a svájci kapusnak, Kellernek is volt már ennél sok könnyebb meccse, járt a kalapemelés a fiúknak. 1:47-el a vége előtt Kiss Dávid időt kért, 19-re lapot kért, de nem jött be, Jager vette be az üres hazai kaput, 1-3. Ez lett a vége, de a fehérváriak ismét szintet léptek, ami jelen helyzetben a legfontosabb.

Hydro Fehérvár AV19 – Lausanne HC 1-3 (0-0, 0-1, 1-2)
Alba Aréna, Vezette: Sternat, Smelana (osztrákok)
Hydro Fehérvár AV19: Reijola (Horváth D.) – Gaunce, Messner, Sebők, Hári, Kuralt – Stipsicz, Campbell, Erdély 1, Bartalis, Brown – Atkinson, Stajnoch, Kulmala, Berger, Terbócs – Kiss R., Ambrus Cs., Magosi, Németh K., Mihály. Vezetőedző: Kiss Dávid.
Lausanne HC: Keller (Pasche) – Bayreuther (1), Glauser, Oksanen, Suomela, Riat 1 – Frick (1), Heldner, Raffl, Jager 1, Bozon (1) – Marti, Sklenicka, Bougro, Kuokkanen 1, Pajuniemi – Genazzi, Fiedler, Fuchs, Rochette (1), Holdener. Vezetőedző: Geoff Ward.
Emberelőnyök: 3/0 illetve 3/1   Kapura lövés: 22-26

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában