Kosárlabda

2 órája

Hihetetlen fordítás, főtáblás az Alba az Európa Kupában

Szó szerint megsemmisítette ellenfelét, 104-84-re nyert, összesítésben fordított és főtáblára jutott a FIBA Európa Kupában az Alba Fehérvár, amely legyőzte a szlovák BC Prievidzát.

Szabó Róbert

Hatalmas bravúr, összejött a fordítás az Albának

Fotó: BC Prievidza

Alejandro Zubillaga nagy meglepetésre a nagy különbséggel, 102-85-re alulmaradt a BC Prievidza otthonában a FIBA Európa Kupa-selejtező első mérkőzésén. A fiúknak csupán három napjuk volt, hogy összeszedjék gondolataikat és felkészüljenek a péntek esti összecsapásra. Az biztos volt, hogy a szurkolókon semmi sem fog múlni, hiszen a székesfehérvári közönség az első perctől az utolsóig buzdította a csapatot.

A találkozó első pontjait akárcsak idegenben, úgy ismét a privigyeiek szerezték, azonban egy jó szériával hamar meglógot az Alba 10-4-re. Ezután az eredményjelző 28-19-nél kilencpontos különbséget is mutatott, de a vendégek szép lassan ledolgozták hátrányukat, sőt fordítottak is, de a hazaiak egyenlítettek a dudadszó előtt, 31-31.

A rövid szünet után a Prievidza kezdett jobban, de 33-35 után beindult a hazaiak hengere. Sorra jöttek a pontok, a védelem pedig remekül szuperált, egy 16-2-es szakasszal pedig 51-37 állt az eredményjelzőn. A székesfehérvári védelem annyira jól működött, valamint a privigyeiek annyit hibáztak, hogy csak 14 pontig jutottak az Alba 28-ával szemben, így a nagyszünetre csupán három pont volt a vendégek előnye összesítésben, 59-45.

A fordulás után sem adott lentebb a lendületből Alejandro Zubillaga legénysége, amely 64-48-nál csupán egy ponttal maradt el ellenfelétől összesítésben. Ekkor jött egy kisebb hullámvölgy, a Prievidza felzárkózott, és tízpontosra csökkentette a különbséget, sőt kishíján hétre zárkóztak, Daishon Smith üresen eldobott hármasa azonban kimaradt. A  székesfehérváriaknak időkérésre sem volt szükségük hogy újra lendületbe jöjjenek. Olyannyira sikerült ez, hogy 24-0-s szakaszt produkáltak, amivel 78-54-re módosult az állás, így összesítésben is sikerült már hétpontos előnyt összehozni. A szurkolók természetesen az eredményt látva még lelkesebbek lettek, a játékosok pedig élve a lehetőséggel igyekeztek mégjobban a drukkerek segítségét kérni. A negyed végére sikerült tovább növelni az előnyt, így megnyugtató különbséggel várhatta az utolsó tíz percet a házigazda, 86-61.

Az utolsó negyed elején a vendégszurkolók is hallatták a hangjukat, és hangosan szólt  a „Prievidza, Prievidza” rigmus, ami Jackson Jr-ra annyira jó hatással volt, hogy be is vágott két triplát, így 21-re csökkentve a 27-re nőtt különbséget. A házigazda folyamatosan kihagyta a helyzeteit, három perc elteltével is csak két pont állt az Alba neve mellett a negyedik negyedben. Ezt a sorozatot Vojvoda kettese, majd Filipovity tripljá törte meg olyannyira, hogy a Prievidza közel két percig kosarat sem dobott. Ez persze nem jelentette azt, hogy nem lesznek izgalmak a hajrában, Jackson  Jr. triplákkal gondoskodott arról, hogy nyílt maradjon a továbbjutás kérdése. A végére még volt egy kis dráma, de nem a továbbjutást illetően. Andrew Smith jól futott vissza blokkolni, de Jordan a földön maradt a találkozást követően. Az orvosok is bejöttek a pályára, de az izlandi gyorsan meggyógyult és talpra állt. A végén Jackson Jr. dobott még egy hármast, de a videós ellenőrzést követően időn túl, így az Alba simán nyert, 104-84.  A székesfehérváriak ezzel a sikerrel megfordították a párharcot, ledolgozták tizenhétpontos hátrányukat és összesítésben 189-186-ra diadalmaskodtak, feljutottak a FIBA Európa Kupa főtáblájára. 

Az Alba legeredményesebb és talán legjobban teljesítő játékosa Tyler Thomas volt, aki 28 pontig jut, de David Nichols is 24-et hintett. Az ellenfélnél C. J. Jackson hármasai jelentettek a legtöbbet, de Keith Jordan volt a legeredményesebb 21 ponttal.

FIBA Európa Kupa, selejtező, visszavágó
Alba Fehérvár – BC Prievidza (szlovák) 104-84 (31-31, 28-14, 27-16, 18-23)
Székesfehérvár, Alba Regia Sportcsarnok, 800 néző, Vezette: Aunkrogers, Pesics, Jurcevic (lett, szerb, horvát)

Alba Fehérvár: Thomas 28/9, Horne 9/3, Nichols 24/12, A. Smith 9/3, Vojvoda 18/3. Csere: Fazekas, Kass, Kertész, Krivacevic 4, Párkányi, Simon, Filipovity 12/12. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga

BC Prievidza: Jackson 16/15, D. Smith 16/6, Jordan 21/9, Raitanen 1, Dean 13. Csere: Jass, Hlivak 10/6, Lukac, Kincel, Mrvis 3/3, Krestinin 4, Bolek. Vezetőedző: Sasa Jankovic.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában