Kosárlabda

12 órája

Magabiztos győzelem a FIBA Európa Kupában (galéria)

Szerda este 100-88-ra győzött hazai pályán az Alba Fehérvár a bolgár Rilszki Szportiszt ellen.

Kelemen Kornél

Nem volt kérdés, hogy behúzza az első nemzetközi kupamérkőzését az Alba az új idényben

Fotó: Fehér Gábor

A remek hangulatban kezdődő mérkőzésen az első kosár Jeriah Horne nevéhez fűződött, aki egy triplával  megalapozta a jó első játékrészt. Ezt követően az Alba magához ragadta az irányítást, bolgár ellenfele idegesen kezdte a találkozót, egymás után többször is eladta a labdát a vendég gárda. Öt perc játék után magabiztosan vezetett a székesfehérvári együttes, az eredményjelző 12-6-ot mutatott, a hátralévő időben pedig csak fokozódott a nyomás a bolgárok vállán. Az utolsó két percben Chavdar Kostovnak köszönhetően a vendégek valamennyit kozmetikáztak az eredményen, de így is magabiztos előnyre tettek szert Vojvodáék, 30-17.

A szünet után továbbra is a hazaiak domináltak, az első öt percben 14 pontot szereztek, ekkor volt olyan pillanat amikor 21 ponttal is vezetettek. Az ihletett formában kosárlabdázó Horne 17 pontjával a legeredményesebb játékos volt első félidőben. Az idő előrehaladtával a vendégek egyre magabiztosabban játszottak, ennek köszönhetően apránként zárkózni tudtak, a nagyszünetig 15 pontra csökkentették a hátrányukat, 52-37

A harmadik negyed első perceit harciasan kezdte a Rilszki Szportiszt, az Alba kicsit lelassult játékával tartotta a tempót a vendég együttes. Négy perccel a játékidő vége előtt Andrew Smith két technikai faultot is kapott, a bíró pedig az öltözőbe küldte. Ezt követően Alejandro Zubillaga időt kért, hogy rendbe szedje a csapatát, az állás ekkor 68-51 volt. A fejmosás eredményes volt, az utolsó percekben ismét a hazaiak irányítottak, a negyed végére pedig eldöntötték a lényegi kérdéseket, 85-58.

A záró felvonásban már szándékosan lassította a játékot az Alba, ugyan a vendégek próbáltak közeledni, de csak pár pontot tudtak lefaragni a hátrányukból. A mérkőzés vége előtt két és fél perccel elérte a százpontos határt a fehérvári klub, ezt a szurkolók is értékelték, folyamatos buzdítással jelezték elégedettségüket. A maradék időben ugyan már nem szereztek kosarat Alejandro Zubillaga fiai, mégis több mint tíz ponttal nyertek, 100-88.

A mérkőzés legeredményesebb játékosa Jeriah Horne lett, aki 27 pontot szerzett, ráadásul 8 lepattanót és 3 asszisztot is feljegyezhetünk a neve mellé. 

Az Alba Fehérvár legközelebb október 12-én az NKA Pécs otthonában lép pályára a férfi kosárlabda NB I/A-ban 18.00 órától.

FIBA Európa Kupa, csoportkör, 1. forduló

Alba Fehérvár – Rilszki Szportiszt (bolgár) 100-88 (30-17, 22-20, 33-21, 15-30)

Alba Fehérvár Nichols 12/3, Filipovity 18/6, Horne 27/15, Krivacevic 7, Vojvoda 14/3, Smith 10, Párkányi, Simon, Kertész, Kass 3/3, Fazekas, Thomas 9/3. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga.

BC Rilszki Szportiszt Arnett 7, Bachkov 4, Georgiev 3/3, Planinic 8, Rideau 13/3, Karamfilov 3/3, Kostov 16/6, Milushev, Petrov, Session 12/3, Simeonov 10/6, Vasov 12/9. Vezetőedző: Lyubomir Kirov.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában