Próbálta a pálinkát és a gulyást is

16 órája

Patrizio Stronati: Otthon érzem magamat Magyarországon

A Ferencváros ellen nem sikerült folytatni a Vidi ellen megkezdett jó szériát a Puskás Akadémiának. A címvédő elleni mérkőzésről, a magyarországi pályafutásáról és a Debrecen elleni bajnokiról is beszéltünk Patrizio Stronatival, a felcsútiak középhátvédjével.

Szabó Róbert

Jól érzi magát Magyarországon a Puskás Akadémia cseh válogatott hátvédje, Patrizio Stronati

Fotó: Nagy Zoltán Péter

A Ferencváros elleni mérkőzésen nem jött ki a lépés, 3-0-ra kikaptak. Hogy érzi, mi hiányzott a sikerhez?

– Ez egy olyan meccs volt, ahol az döntött, hogy ki rúgja be az első gólt. Addig, amíg ez nem történt meg, teljesen ki-ki volt a helyzet. Aztán jött Saldanha, gólt lőtt, majd másodjára is, és véget ért számunkra a mérkőzés. Nem tudtuk kihasználni a helyzeteinket, bár sokszor volt nálunk a labda, voltak lehetőségeink, de a kapu előtti harminc méterben az utolsó passzokat nem tudtuk jól megoldani. A védelemben is követtünk el kisebb hibákat, amiket megbüntettek, míg ők nem rontottak. A Ferencvárosnak megvan a kvalitása ahhoz, hogy ezeket kihasználja, neked kell hiba nélkül játszanod.

Nem a legkönnyebb ez az időszak a csapat életében, a Fehérvár és a Ferencváros után most a Debrecennel találkoznak.

– A magyar bajnokságban minden meccs nehéz, a Debrecennel játszunk, amely egy nagyon jó csapat szerintem, erősek. A párharcokban és a második labdák megszerzésében jobbnak kell lenni náluk, és ha ezt megoldjuk, akkor sikeresek lehetünk ellenük, ez a legfontosabb.

Már 2021 óta erősíti a Puskás Akadémiát. Hogyan érzi magát Magyarországon?

– Otthon érzem magamat Magyarországon. Az első évem nehezebb volt, akkor még új volt ez az egész számomra, de azóta már eltelt három és fél év, így már sokkal jobban érzem magamat. A magyar focit szeretem, van, amikor fent vagy, van, amikor lent, változatos, és sok tapasztalt játékos játszik itt. Budapesten élünk a családommal, jól érezzük magunkat itt, szerintem az ország legjobb városa a főváros, mindent is megtalálsz, amire szükséged van. Felcsúton pedig nagyszerűek a körülmények, minden adott ahhoz, hogy a legmagasabb szinten teljesítsünk a pályán és fejlődjünk. Néha, havonta egyszer-kétszer azért hazajárunk, nincsen olyan messze Csehország.

Milyen céljai vannak a csapattal?

– Szeretnék kupákat nyerni a csapattal, a bajnokságot és a Magyar Kupát is jó lenne elhódítani, hiszen mindenki sikereket akar elérni. Sose tudhatod, hogy mi sikerül, az idény alatt azért dolgozunk, hogy ez összejöjjön, most is ezen vagyunk, és ha szerencsénk is lesz, sikerülhet.

A védelemben nagyszerűen teljesítenek Wojciech Gollával. Nevezhetjük barátságnak a kettejük közti kapcsolatot?

– Teljes mértékben. A pályán kívül is jóban vagyunk, ez pedig segít azon, hogy még jobban megértsük egymást. Ebben nagy segítség, hogy ő lengyel, én pedig ugye cseh, a kultúránk pedig hasonló, így vannak közös pontjaink. Nagyon szeretek vele játszani és sok mindent tanultam tőle.

Szerepelt már hazája válogatottjában, négy alkalommal húzhatta fel a címeres mezt. Lát reális esélyt, hogy ismét meghívót kapjon?

– Szeretnék visszakerülni a cseh válogatottba, mindig is az volt az álmom, hogy bekerüljek, ami eddig négyszer sikerült. Ezt a számot jó lenne, ha tudnám növelni. Élveztem azokat a meccseket. Tíz hónappal ezelőtt szövetségi kapitányt váltottunk, beszéltem már vele és elmondta, hogy figyelnek, mindig lesz esély arra, hogy meghívjanak, ha jól teljesítek. Keményen dolgozom, és ha ezt megteszem, akkor lesz esélyem a meghívóra, ami természetesen nagy örömmel fog eltölteni.

Ha már egy kicsit könnyedebb dologról beszélünk: hogyan áll a magyar konyhához, van kedvenc étele? A pálinkát kóstolta már?

– Kipróbáltam már a magyar konyhát. Nálunk is van gulyás, de a magyar az sokkal jobb (nevet). Kipróbáltam a lángost is, de nem gyakran, hiszen ugye a sport miatt figyelnem kell arra, hogy mit eszem. De ha a családomból vagy a barátaim közül valaki idelátogat, akkor mindig eszünk egy kis lángost, de nem túl sokat. Gulyást gyakrabban eszem, de őszintén az olasz ételeket szeretem a legjobban. Természetesen a pálinkát is kipróbáltam már, főleg mivel van nálunk, Csehországban egy hasonló ital, a slivovitz. Ha lehetőség van rá, akkor egyszer-kétszer szoktam inni pálinkát, havonta mondjuk egyszer, már csak azért is, mert ad egy olyan jó érzést (nevet).

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában