A felejthetetlen UEFA Kupa-menetelés

2 órája

Élmények és emlékek a legendáktól

Csütörtökön indul a Videoton UEFA Kupa-menetelésének 40. évfordulóját ünneplő programsorozat. Az első forduló, a Dukla Praha elleni párharc legemlékezetesebb pillanatait október harmadikán este 6 órától idézik fel a Sóstói Stadionban.

Németh Krisztián

Csütörtökön indul a Videoton UEFA Kupa-menetelésének 40. évfordulóját ünneplő programsorozat.

Fotó: Fási László/FMH-archívum

Nagyszabású programsorozattal, a legendákkal közösen emlékezik Székesfehérvár önkormányzata és a Fehérvár FC a Videoton futballcsapatának fantasztikus menetelésére. 
Az UEFA Kupa első körében a csehszlovákok büszkesége, a Dukla Praha ellen kemény, küzdelmes meccset láthatott az a nyolcezer szurkoló, aki kilátogatott Sóstóra. A rutinos prágaiak gyakorlatilag "elbarikádozták" magukat. 
Az első félidőben szerzett Szabó József-góllal dőlt el végül a meccs, és a továbbjutás is, mert a prágai visszavágón – a csütörtöki rendezvény napjához képest napra pontosan negyven évvel ezelőtt – 0-0-s döntetlent játszottak a csapatok.

Fotó: Fási László/FMH-archívum


– Megpróbálunk egy kicsit visszafiatalodni, s így átélhetővé tenni az élményt, az elképesztő feszültséget, a hihetetlen örömöket azok számára is, akik még meg sem születtek 1984-ben – vallja a csapat sikereiből oroszlánrészt vállaló Csongrádi Ferenc, aki felidézte, rengeteg saját nevelésű játékossal, csak magyar focistákkal sikerült eljutni a döntőig. 
– Amikor kimentünk a pályára, egyetlen dolog létezett: hogy azok, aki kijöttek a stadionba, elégedettek legyenek! Csodálatos közönségünk volt, negyven­ezer ember nézte a meccseket, volt, aki a lámpaoszlopokra felmászva – tette hozzá a Vidi élő legendája. 
– Nem mi voltunk az esélyesek, hatalmas volt az izgalom, a feszültség a csapatban, s valójában nüanszokon múlt a győzelem. Mindig csak egy meccsben gondolkodtunk, arról álmodni sem mertünk, hogy a döntőig is eljutunk – idézte fel az 1984. szeptember 18-i „odavágó” körülményeit Szabó József, aki a nagy sorozat első gólját szerezte Székesfehérváron. 

A fantasztikus menetelés 1985 májusában a Real Madrid elleni döntős párharccal zárult, amelynek második mérkőzésén a Videoton Májer Lajos góljával otthonában verte a királyi gárdát. Érdekesség, hogy négy évvel korábban a Tatabányai Bányász tört borsot a Real orra alá.
A csütörtökön 18 órakor kezdődő program moderátora Horog László, akinek vendégei: Szabó József, Csongrádi Ferenc, Koszta János, valamint Hartyányi Gábor, a legendás együttes pályaedzője. 
A jövő év májusáig – az 1985-ös UEFA-kupadöntő jubileumáig – tartó időszakban a sorozat meccseinek évfordulóján várják a székesfehérváriakat a különleges programokra a Sóstói Sta­dionba. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában