Simut Márió rászolgált a bizalomra

2 órája

Vidi - Paks: szezonrekordot hozó harcosság

A Fehérvár FC közzétett néhány a Paks elleni 2-1-re elveszített vasárnapi bajnokihoz kapcsolódó statisztikai adatot. Ezekből kitűnik, hogy a szezon legharcosabb arcát mutatta a Vidi, ám az úgynevezett xG mutató csalóka.

Németh Krisztián

Fotó: fehervarfc.hu

Kezdjük a kedvező adatokkal!

Ahogy arra a fehervarfc.hu cikke is rávilágít a sportelemző cég, az Opta adatai alapján az emberhátrány ellenére is a szezon legtöbb visszaszerzett labdájával zárták a piros-kékek a paksiak elleni összecsapást (53), megdöntve az MTK elleni hazai siker alkalmával felállított korábbi rekordot (51). Spandler Csaba egymaga kilencszer vette vissza a labdát az ellenféltől, Csongvai Áron hétszer, Nikola Serafimov hatszor - utóbbi mindezt 62 perc leforgása alatt érte el.

A bajnokságban először kapott helyet a kezdőcsapatban Simut Mario, aki a párharcai több mint 77 százalékát megnyerte – ezzel a legjobb volt a mezőnyben –, a fejpárbajokat pedig 75%-os sikerrel vívta meg.

Támadásban a kezdőjátékosok számára nem annyira kedvező a kép: a csereként beállt Katonáé volt a legtöbb kapura lövés. Nagyjából fél óra alatt háromig jutott, ebből kettőt a kapus védett, egyszer pedig a kapufát találta el - utóbbi kapcsán gyorsan jóvá is írunk egy piros pontot a kezdőcsapat tagjának Nejc Gradisarnak, ugyanis az ő remek indításából lőtt Katona. (Hátha még a játékvezető kiállította volna a szlovénnel szemben csúnyán szabálytalankodó Kinyik Ákost. Az jókora piros pont lett volna. De nem lett piros) A csereként már az első félidőben beálló Pető Milán és a meccset végigjátszó Nicolas Stefanelli két-két alkalommal kísérletezett kapura lövéssel.

Maradjunk egy gondolat erejéig Lionel Messi egykori csapattársánál. Stefanelli példája jól mutatja, hogy bár az úgynevezett xG, azaz expected Goals, avagy várható gólok mutatója mennyire csalóka. Az argentin kétszer is hibázott ordító ziccerben, ezért lett a csapatában a legmagasabb az egyéni xG értéke (0,59). 

Ehhez képest Holender Filip bombagólja bizonyára jóval alacsonyabb xG értéket képviselt. Az a lövés viszont nagyon beakadt!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában