Hétvége

2015.02.06. 12:26

Kifli nagyhatalom voltunk

Kifli nagyhatalom voltunk. S másodikként a világon nálunk készítettek pezsgőt.

B. Kiss László

Mindezt Duray Miklóstól, a felvidéki politikustól, közírótól tudtam meg, akivel most most találkoztam először személyesen. Úgy történt mindez, hogy olyan szerencse, olyan megtiszteltetés ért, hogy az asztaltársa lehettem Móron azon a vacsorán, amely a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Kárpát-medencei Gazdasági Fórumot előzte meg.

Az estebéden részt vevő, határon túli magyarok - Radetzky Jenő, a kamara elnöke kérésének eleget téve - nem érkeztek a vacsorára üres kézzel: mindannyian hoztak otthonról valami jó kis hazait.

Duray Miklós és munkatársa, Pogány Erzsébet pozsonyi kiflit hozott meg pezsgőt. És még valamit hozott magával az egykori polgárjogi aktivista és börtönlakó: rengeteg kultúrtörténeti adalékot. A pozsonyi kifliről például, ami nem csupán finom sütemény, de fogalom, megtudhattuk többek közt, hogy 1785-ben, szent Miklós napján indult páratlan karrierje, Wilhelm Scheuermann kalács- és kétszersült sütőmester műhelyében.

A siker láttán a többi pozsonyi sütőmester is hamar a portékája közé sorolta a mákos és dióspatkót, aminek ennélfogva nincs egy, általánosan elfogadott receptje. Csáky Sándornak, a tátrafüredi Szontagh szanatórium mesterszakácsának A huszadik század szakácsművészete című, 1929-ben Kassán megjelent művében is három különböző leírása szerepel eme tésztakülönlegességnek derül ki abból az írásos összeállításból, amit Duray Miklós készített, s melynek egy példányával a vacsora során megajándékozott.

Duray Miklós. Úgy tűnt, a konyhában sem ismer kompromisszumot

A pozsonyi kifli világszerte nagy hírnévre tett szert, Amerikától Indiáig szállították. Karrierjének a pozsonyi németség a második világháborút követő elhurcolása és kiűzetése, majd a kommunista államosítás vetett véget. Az utolsó, pozsonyi kiflit készítő sütőmester, Gustav Wendler Stefánia úti (akkori nevén Békevédők úti) boltját az 1950-es évek elején államosították. A mester a nincstelen aggok menedékhelyén lett öngyilkos olvasható a címzetes egyetemi docens Duray gasztronómiai krónikájában.

- S hogy mi van a pezsgővel?

Fischer János bor- és gyarmati áru kereskedő, valamint dr. Schönbauer Mihály orvos alapították az első hivatalosan nyilvántartott pezsgőgyárat a mai Prágai út 9. és 10. alatt álló házak helyén, Pozsonyban. Ez volt az első, Franciaországon kívüli pezsgőgyár állítja Duray Miklós, aki a vacsora alatt kérdésemre válaszolva elárulta: főzni is nagyon szeret... Aztán elmagyarázta nekem, hogy mi a különbség a pörkölt, a paprikás és a gulyás között. Úgyhogy csirkepörkölt valójában nem is létezik tudtam meg tőle. De erről többet majd máskor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!