Hétvége

2015.06.13. 09:55

Az utcaművész nem vandál

Vicces, elgondolkodtató, vagy politikai - a street art képekkel üzen az utcaemberének.

Sebestyén Lilla

Nagy Gergő, a dunaújvárosi fiatal tíz éve díszíti a falakat kreatív alkotásaival. Mint mondja, ő is egyszerű graffitikkel kezdte, ez segített megtalálnia saját stílusát, fejleszteni kézügyességét. Fotó: Koppán Viktor

Banksy meztelen férfit ábrázoló képe a bristoli nemibeteg-gondozó falán, a kitekintő Chaplin Volgográdban, sokszemű szörny Belgiumban, apró majmok a főváros Üllői útján, bicikliző gyermek a Halesz-park egyik beton tömbjén és két kontinens között ragadt medve Pusztaszabolcson – a street art behálózza a világunkat, közelebb hozza a művészetet a hétköznapi emberhez, mégis vannak ellenzői, akik az utcaművészetben nem látnak mást, mint értelmetlen vandalizmust. Utóbbi oka leginkább az, hogy a graffitivel azonosítják pedig – bár egyik a másikból alakult ki –, kevés a közös pontjuk.

– A street art viszonylag új önkifejezési forma. A 90-es években terjedt el és teljesen más mondanivalója, a kivitelezése, mint a graffitinek. Megmutatkozik stencilmunkákban, poszterekben is a falrajzok mellett. Vicces, elgondolkodtató, tiltakozó vagy akár politikai hátterű falfestmények ezek – magyarázza Nagy Gergő, dunaújvárosi graffiti és street art művész, aki a közelmúltban nem kis elismerést zsebelhetett be a pusztaszabolcsi Street Art Festen. Egy első helyezéssel távozhatott. Mint mondja, az utcaművészet ezen ága elfogadottabb, sőt támogatottabb is, mint a graffiti. Az alkotói ismertebbek, mint az inkognitóba húzódó graffiti művészek. De még mindig nem sikerült minden fejben rendet tenni ezzel kapcsolatban.

A megyében több képviselője is van ennek a művészeti ágnak. A képen épp a megyeszékhelyen élő Horváth Benedeket „kapták le" alkotás közben

– A graffiti inkább a kötetlenségről szól, mondanivaló nélkül. Sokan az adrenalin, az atmoszféra, a hírnév vagy az alkotói szabadság miatt csinálják – magyarázza a művész, aki a 2000-es évek elején találkozott először a graffitivel, mint fogalommal.

Egy újságban látta meg az ezekről készült fotókat, és egyből megfogták a színek, a formavilág. Eleinte papíron csiszolgatta a stílusát, aktívan csak 2005-től kezdett el festeni. Természetesen legális, erre a célra szánt falakra.

– Nem volt kérdés, hogy ez nem csak egy pillanatnyi szeszély lesz az életemben. Amikor kimegyek festeni, minden más dolog megszűnik létezni, ez az egésznek a varázsa – magyarázza Gergő, akinek nem célja a magamutogatás egyedül azért választotta felületnek az utcát mert kézenfekvő és nem szorítja keretek közé az embert.

Ezzel ellentétben, sokan tartják úgy, hogy az utcaművésznek egyetlen célja van: felhívni a figyelmet saját magára.

Nagy Gergő alkotása

Tetszik, nem tetszik, itt vagyok – üzenik a feliratok, amik az egyszerű halandó számára sokszor olvashatatlanok.

Mások úgy gondolják, hogy az egyedüli hajtóereje a tagelésnek (így hívják, az egyszerű firkákat), annak az izgalma, hogy tilosban járunk és mások is tudni fogják, hogy szabályt szegtünk.

Valószínűleg, az igazság – mint mindig –, félúton keresendő, ahogy annak a határa is nagyon homályos, mi tekinthető művészetnek és hol kezdődik a rongálás.

Egy azonban biztos, a graffitit nem Magyarországon találták fel és a jelentése teljesen más volt anno.

Graffitizni először az Egyesült Államokban kezdtek el a bűnbandák. Ennek egyszerű oka volt: a területhatárokat valamilyen módon jelölni kellett és ez volt a legegyszerűbb módja.

Cséza Norbert, pusztaszabolcsi street artos dolgozik

A különböző bandáknak különböző tage-ik voltak, ha egy bűnszervezet újabb területet hódított meg, a feliratok is változtak.

Szerencsére hazánkban nincs erre példa, és a falfirkák is sokkalta ártatlanabb dolgokat üzennek, bár tagadhatatlan, hogy a többségüket nem éppen legális módon készítették.

Azonban létezik ennek az önkifejezési formának egy igen ritkán használt, de hasznos ága: a fordított graffiti.

Nagy Gergő alkotása

Ez nem a felületre való felfestéssel, hanem a felület megtisztításával való előállítás, amit angolul „reverse graffiti"-nek neveznek. Ebben az esetben az alkotó általában a felületen lévő piszokréteget távolítja el, és így állítja elő a rajzát. Ez a művelet semmilyen kárt nem okoz és jogilag sem támadható... Talán ezért sem olyan népszerű.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!