szülinapos

2021.02.21. 07:20

Torta helyett grillcsirkével ünnepelt az ország egyik legidősebb kutyája (videó)

Picurt az ország egyik legidősebb kutyájaként tartják számon. A pekingi palotapincsi nemrég ünnepelte 21. születésnapját, méghozzá kedvenc ropogtatnivalójával.

Héjj Vivien

Picur, aki nemrég ünnepelte 21. születésnapját, gazdája, Bársony-Németh Beatrix karjaiban érzi igazán jól magát

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A fiatalabb kutya, Babszi már az első pillanatokban elénk jött, és gondosan körbeszagolt minket. Picur eközben gazdája, Bársony-Németh Beatrix féltő ölelésében pihent. Érkezésünk apropója, hogy Picur, aki tudomásunk szerint a legidősebb kutyák táborát erősíti, a napokban töltötte be 21. életévét.

– Az egyik közösségi oldalon van egy szeniorkutya-csoport. Ott kérdezte az adminisztrátor, hogy van-e a közösségben 20 év körüli kutyus. Jeleztem, hogy az én egyik kiskutyám, Picur most lesz 21 éves, nem tudtam, hogy ez jó-e, vagy nem jó, aztán kiderült, hogy abban a közösségben ő az egyik legidősebb – mesélt Picurról gazdája, Bársony-Németh Beatrix.

Picur, aki nemrég ünnepelte 21. születésnapját, gazdája, Bársony-Németh Beatrix karjaiban érzi igazán jól magát
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Habár riportunk apropóját Picur születésnapja adta, nem feledkezhetünk meg társáról, Babszi kutyáról sem, aki tacskó, mopsz és pincsi jellemvonásokat is hordoz. Ő is idős kutya, már 17 éves, azonban vidámsága és közvetlensége egyáltalán nem utal a korára.

– Babszi „beszédes” kutya, ő jelzi, ha valami problémája van. Ha a megszokottnál kicsit később érek haza, máris panaszt tesz – mesélte nevetve gazdája Babsziról, aki 14 éve került hozzá. – Őt egy állatkísérletes, gyógyszerkísérletes projektből mentették ki, így eleinte nagyon antiszociális volt, sem az embereket, sem az állatokat nem szerette. Korábban már kétszer örökbe fogadták, de mindig visszakerült az alapítványhoz, amelyen keresztül végül hozzám jutott, Lyme-kórosan. Akkor már egy hónapja antibiotikumot szedett, az is kérdőjeles volt, a szervezete bírni fogja-e a megpróbáltatást – emlékezett Beatrix, aki azt is elmondta, az érkezése után további két hónapig kapott antibiotikumos kezelést Babszi, míg végül legyőzte a betegséget.

Az őt ért megpróbáltatások miatt eleinte nagyon zárkózott kutya volt, mindenkit megmorgott, megugatott, idő kellett neki ahhoz, hogy megszokja az új közeget és azt, hogy most már a lehető legjobb helyen van. A feloldódás sikerült, körülbelül húsz perccel az érkezésünk után már jelezte, örülne egy pocak­simogatásnak.

Babszi és Picur hat éve hű társak, a hétköznapok nagy részét kettesben töltik
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Bársony-Németh Beatrix a munkája miatt sokat van távol, Babszi sok időt töltött egyedül, ezért Beatrix úgy döntött, jó lenne, ha lehetne Babszinak egy kutyatársa, így érkezett meg a családba az akkor 15 éves Picur.

– Hat éve a közösségi oldalon találtam rá Picurra. Egy hölgy fogta be Dunaföldváron, ott kóborolt. A chip alapján be tudták azonosítani. Tudtuk, hogy Soltról származott a kutya, megvolt a lakhelye is, de a gazdái elköltöztek, Picit pedig otthagyták. Elvittem Babszit a hölgyhöz, aki megtalálta Picurt, hogy egyáltalán megtudjuk, hogyan jönnek ki egymással. Teljesen közönyösek voltak, úgyhogy úgy gondoltam, akkor jöhet Picur – mesélte az immár 21 éves pekingi palotapincsi történetét Bársony-Németh Beatrix.

Habár új gazdájánál igazán jó kezekben van, az élet további megpróbáltatásokat is tartogatott Picur számára: meg kellett küzdenie egy méhgyulladással is, majd később kutyatámadás áldozata lett. Az eset a szokásos séta során történt, Picur épp nyugodtan ücsörgött, amikor egy nagy testű kutya megjelent, és azonnal el akarta kapni a jóval kisebb termetű ebet.

– Először a nyakánál akarta megfogni, ott nem sikerült, így végül oldalt, a bőrénél fogva emelte fel Picurt. Horror volt. Felemelte a kutyát és elkezdte rázni. Hiába voltunk ott többen, annyira sokkolt mindenkit az egész, hogy hirtelen nem is tudtunk mit tenni. Az volt a szerencse, hogy Picur kicsúszott a másik kutya szájából és letottyant a földre. Mivel a betonra zuhant, röntgent és ultrahangot is csináltak, de semmi komoly baja nem lett szerencsére – mesélt a részletekről Beatrix.

– Mindezek után tavaly nyáron mindkét kutya foga begyulladt, Pici már akkor is 20 éves volt, így sajnos nem volt mit tenni, három kivételével ki kellett húzni az összes fogát.

E korábbi körülmények ellenére a kutyák jó egészségi állapotnak örvendenek. Picur immár 21 éves, mozgása kicsit lassabb, megfontoltan közlekedik, de azért egy kis simogatást bármikor szívesen fogad.

Ami közös a két kutyában, hogy mindketten nagyon szeretnek enni. Az étkezéseket egészen különleges rituálé előzi meg: ki-ki megkapja a maga adagját, ezt követően Picur mindkét menüt megszaglássza, ő dönti el, melyiket szeretné megenni. Szerencsére a két kutya ízlésvilága rendkívül hasonló, mindkettejük nagy kedvence a grillcsirke, így Picur 21. születésnapját is ezen fogással ünnepelték.

– Azt szoktam mondani, úgy kell bánni velük, mint egy családtaggal. Nekem ők a gyerekeim, Picur és Babszi. Mi egy család vagyunk – zárta a beszélgetést Bársony-Németh Beatrix.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!