Hírek

2009.06.10. 02:29

Ha nem látszik: nincs szemét?

Seregélyes - Azt ígértük, utána nézünk, mi lett az áprilisi Tegyünk rendet...! akciónkban bemutatott hulladékos helyszínekkel. Seregélyesen legalább az intézkedés megkezdődött.

Kocsis Noémi


Fotó: FMH

Áprilisban Németh Péter, egy naponta Fehérvárra főiskolára ingázó fiatalember hívta fel a figyelmünket a seregélyesi vasútállomásnál tapasztalható helyzetre. Naponta utazik erre Pusztaszabolcsról, s egy alkalommal aztán nem állta meg, lefotózta a vonatablakból irritáló látványt. Olvasónk kíváncsi volt, vajon ki nem tartja rendben a portáját - ez ügyben a polgármesteri hivatalban érdeklődtünk.

Tegnap a seregélyesi vasútállomáson jártunk. Nézünk jobbra, nézünk balra - nem látjuk a szemétkupacot. Lehet, hogy már fel is számolták közben? Fiatalok üldögélnek az állomásépület tövében, készségesen megmutatják, a szemközti ösvényen induljunk, ha látványt akarunk. Valóban, a csalitos elején rögtön némi elektronikus hulladékra lelünk, de van itt bőven rongy (ha pamut lenne, lebomlási ideje 1-5 nap), mindenféle papír (lebomlási ideje 2-5 hónap), természetesen bőven hagytak itt nejlonzacskókból (lebomlási ideje 10- 20 év), konzervdobozból (lebomlási ideje 100 év körül) és bizony a mindennapi életünket megkönnyítő, praktikus műanyag mosó-tisztítószeres flakonokból (lebomlási ideje: soha).

A seregélyesi önkormányzat első alkalommal azt ígérte, utána néz a dolognak, most megkérdeztük, sikerült-e elérni valamit az ügyben?

- A terület a MÁV fennhatósága alá tartozik, a sínek nyomvonala mellett - mondja Horváth Károly jegyző. - Írásos kérést, felszólítást küldtünk a vasúttársaságnak, hogy intézkedjenek, egyelőre még nem érkezett reakció a megkeresésünkre.

Előfordult máskor is, hogy az önkormányzat elvégeztette a felszámolást, majd elküldte a számlát az ingatlan tulajdonosának - mondja a jegyző, hozzátéve: elképzelhető, most is ez történik majd.

Megkérdeztük (volna) a MÁV Zrt.-t is, a sajtóosztályon a kérdéseink írásbeli beküldését kérték, ezt megtettük, várjuk a választ. Seregélyesen általában nyár elején rendeznek helyi civilek közös hulladék-felszámoló akciót. A hivatal még nem kapott értesítést az ideiről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!