Hírek

2009.08.24. 02:29

A családi sütemény receptje egyszerű

Pákozd - Az ötödik Rigó Jancsi fesztivált rendezték meg szombaton a Kossuth Lajos Művelődési Ház parkjában. A helyi roma fiatalok négy napon át gyakorolták a műsor egy részét.

Kovalcsik Katalin

Rigó Jancsi, a messze földön híres cigány muzsikus 1858-ban a községben született. A XIX. század élő legendája volt, hírneve Dankó Pistáével vetekedett. Meghódította Bécs, Párizs, London, New York lakóit, és egy francia-belga hercegi család leszármazottjának a feleségét, Clara Ward-Chimay hercegnőt is. A titkos szerelemből a válásaik után 1896-ban született a frigy, nászútjukon Pákozdot is útba ejtették. Pesten, a Rémy szállóban a cukrász készítette az első süteményt Rigó Jancsi utasításai alapján, amely így hangzott: barna legyen és darabos, mint Rigó Jancsi, édes, mint a szerelmük, és olyan könnyed, mint a felesége. Mindezeket kikutatta a ház igazgatónője, Kissné Vörösmarty Mária, és öt évvel ezelőtt megszervezte az első fesztivált. Nagy költekezésről az idén sem lehetett szó, bár Bangó Margit, Kossuth-díjas művésznő elvállalta a fővédnökséget, ígérte, jövőre ellátogat a fesztiválra is.

A szombati találkozóra négy nap, négy éjszaka készültek a pákozdi roma fiatalok a művelődési házban. Pénz híján lelkesedésből állt össze a csapat, cigánydalokkal lepték meg a végül igen szép számmal érkezett pákozdiakat, akik tapssal ünnepelték a fiatalok produkcióját. Az Amalipe együttes fellépése előtt a velencei Horváth Dánielné, a hantosi Koncz Ferenc és a fővárosi Sramkó Mihály énekelt ismert dalokat. A tavalyi fesztiválon is fellépett a devecseri Fláre Beás együttes, az öt fiatalemberből és egy táncos, pákozdi lányból álló csapat külföldön is bemutatkozott már, legutóbb Lengyelországban jártak. Műsoruk az idén is sikert aratott. Az idei fesztivál sztárja is a sütemény volt, mellette a Chimay töltött tojás szerényen meghúzódott, de kóstolgatták az érdeklődők. A hercegnő kedvence inkább a felnőttek körében keltett érdekelődést, a gyerekeknek nem tetszett a töltelék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!