Hírek

2009.10.28. 09:49

King's City: nyilvános lett a csereszerződés

FMH - Közzétette a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a Sukoró és az Albertirsa-Pilis területeken lévő ingatlanok cseréjéről szóló, 2008. július 30-án aláírt csereszerződést.

MTI

 

 

A szerződést az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása alapján több közadatigénylő kérésére tette nyilvánossá az MNV  - olvasható a  vagyonkezelő közleményében.    
Az MNV Zrt. honlapján olvasható sukorói csereszerződés szerint  az ingatlanokat a Perfekting Kft. értékelte fel, aminek alapján 20  darab 70 hektár 1 ezer 84 négyzetméter sukorói ingatlan értéke 1,084  milliárd forint, a három darab  182 hektár 8 ezer 953  négyzetméter albertirsa-pilisi ingatlanok felbecsült értéke   787,4 millió forint. A cserére szerződött Joav Blumnak a szerződés  szerint  296,61 millió forint különbözetet kellett fizetnie.     A szerződést az MNV részéről Tátrai Miklós, a Nemzeti  Vagyongazdálkodási Tanács  tagja, a vagyonkezelő akkori  vezérigazgatója írta alá.
    
A Sukoró külterületén fekvő 20   ingatlan a  Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, a Vadex Mezőföldi Zrt.  és a Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság  vagyonkezelésében volt a szerződés aláírásakor. A földterületek egy  része a földhivatali bejegyzés szerint  erdő, gyep,  út, árok és parti sáv.   A  Blum által felajánlott három területből kettő Albertirsa,  egy  Pilis külterületén található: kivett telephely,   szántó, út és gyümölcsös.      Az albertirsai ingatlanok közül az egyiken 300 négyzetméterre  a Pannon  70 méter magas adótornya van. A területre  1994 júliusában 15 évre szóló, határozott idejű bérleti szerződést  kötöttek. A két ingatlanon  92 millió forint összegben  jegyeztek be jelzálogot,  10-10 millió euró jelzálog  jogosultja  a King's City Ingatlan Kft. Az egyik albertirsai  ingatlanon  a Mol jegyezne be vezetékjogot. A pilisi  több  mint 99 hektár gyümölcsösben  a Mol-nak van bányaszolgalmi joga   hat hektár területre.      A szokásoknak megfelelően a szerződés rendelkezik az  ingatlan-nyilvántartásról is, valamint arról, hogy a birtokbaadás a  különbözet megfizetését követően 15 napon belül történik meg.      A szerződésből kiderül az is, a magyarul írt szerződésben  foglaltakat két tanú jelenlétében Joav Blum számára tolmács útján  ismertették.     

Oszkó Péter pénzügyminiszter  utasítására  ezt a szerződést kell a feleknek újratárgyalni az  eredeti állapot helyreállítása érdekében. Ha november 9-éig  nem sikerül megállapodni, akkor az MNV Zrt.-nek jogi lépéseket kell  tennie az ügylet semmissé tételére.      A sukorói területen izraeli, német és magyar befektetők  egymilliárd eurós beruházásban King's  City  néven üdülő- és szórakoztatóközpontot akartak építeni. A  komplexumba első osztályú kaszinót is terveztek,  a  koncessziós szerződést a pénzügyminiszter október elején írta alá a  pályázaton nyertes KC Bidding Kft.-vel. A kaszinóról szóló  pályázatot  a Közép-dunántúli régió területére  írták ki, így azt máshol is meg lehet valósítani.

A szerződés teljes szövege itt olvasható!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!