2010.10.27. 02:29
Perepecs és finn társai
Székesfehérvár - Kipróbált és megbízható receptúrák alapján készült finomságok közt válogathattak a gyerekek a rokon népek napján az iskolában. A sütést a család is segítette.
- A kisnyelvészek a család, a szülők közreműködésével keresgéltek a receptek uán - mesélte a tanárnő. - A finomságaink közt van már tavalyi kedvenc is, ilyen a finn pikkupullat, valamint a finn nagyik gyümölcsös pitéje, a finn palacsinta. A tavalyi gyűjteményünket kiegészítettük az udmurt perepeccsel, amit Horváth Laura a Káma folyó vidékén udmurt háziasszonyoktól tanult.
Szabó Bence észt húshagyókeddi kalácskákat készített, látványra az itthon is ismert - de nyilván nem ugyanaz - képviselő fánkhoz hasonlatos a sütemény. Receptjét hamarosan közöljük, addig elégedjünk meg a gyors szalonnatortával, ami egyébként Finnországban esküvői sütemény. Szükséges hozzá 200 gramm sózott vagy füstölt húsos szalonna - a diákok baconnel készítették -, öt tojás, 3 evőkanál búza- vagy rozsliszt, 3 deci tej, mérsékelt mennyiségű só, hiszen a szalonna sós. A szalonnát feldaraboljuk, kisütjük, a többi hozzávalót összekeverjük, és az alapanyagokhoz keverjük a kisütött szalonnát. A finnek állítólag serpenyőben sütik, de tortaformában mutatósabb. A süteményt 200 fokon sütjük, 10-15 perc alatt készen van, és érdemes még melegében, azonnal tálalni.
Az udmurt perepecs nevű finn konyhaművészeti remeket a kóstolóra Fröschl Tímea sütötte meg. A tésztához hozzávaló 60 deka rozs- vagy búzaliszt, körülbelül fél liter víz, esetleg tej, egy tojás, kevés só, végül, hogy könnyebb legyen a tészta, adhutnk bele egy kis szódabikarbónát. A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztából kis darabokat vágunk, ezeket gömbölyítjük, nyújtjuk, kis kerek lapokat formázunk belőlük. A töltelék többféle lehet, darált húsos, benne apróra vágott hagyma, tetszés szerint sózva. Lehet káposztás is, a megdinsztelt káposztához hagymát, tojást adunk, betöltjük a tésztába, amit összefogunk, úgy sütjük, amíg a töltelék felemelkedik, a tészta pirosra sül.
A burgonyasaláta céklával 10-12 személyre készült. Tettek bele 70 dkg főtt céklát, 40 deka főtt krumplit, 20 deka főtt sárgarépát, egy közepes sózott hering helyett a halkonzerv is megteszi, 1-2 ecetes uborka, 20 deka sült hús, 2-3 kemény tojás, 6 deci tejföl, só, mustár, kevés cukor, újhagyma a díszítéshez. A hozzávalókat kockára vágjuk, a tojás kivétel. A tejfölt, mustárt, cukrot, sót összekeverjük, a szószt behűtjük, majd a többi alapanyaggal összevegyítjük, és azt is hűtjük. A szelt főtt tojással, újhagymával díszítjük.
A kellemes délutánt szervező tanárnőnek nem volt lehetősége megkóstolni egyetlen különlegességet sem, de délután, miután végzett az iskolában, gyorsan sütött egy szalonnatortát.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
Az udmurt perepecs nevű finn konyhaművészeti remeket a kóstolóra Fröschl Tímea sütötte meg. A tésztához hozzávaló 60 deka rozs- vagy búzaliszt, körülbelül fél liter víz, esetleg tej, egy tojás, kevés só, végül, hogy könnyebb legyen a tészta, adhutnk bele egy kis szódabikarbónát. A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztából kis darabokat vágunk, ezeket gömbölyítjük, nyújtjuk, kis kerek lapokat formázunk belőlük. A töltelék többféle lehet, darált húsos, benne apróra vágott hagyma, tetszés szerint sózva. Lehet káposztás is, a megdinsztelt káposztához hagymát, tojást adunk, betöltjük a tésztába, amit összefogunk, úgy sütjük, amíg a töltelék felemelkedik, a tészta pirosra sül.
A burgonyasaláta céklával 10-12 személyre készült. Tettek bele 70 dkg főtt céklát, 40 deka főtt krumplit, 20 deka főtt sárgarépát, egy közepes sózott hering helyett a halkonzerv is megteszi, 1-2 ecetes uborka, 20 deka sült hús, 2-3 kemény tojás, 6 deci tejföl, só, mustár, kevés cukor, újhagyma a díszítéshez. A hozzávalókat kockára vágjuk, a tojás kivétel. A tejfölt, mustárt, cukrot, sót összekeverjük, a szószt behűtjük, majd a többi alapanyaggal összevegyítjük, és azt is hűtjük. A szelt főtt tojással, újhagymával díszítjük.
A kellemes délutánt szervező tanárnőnek nem volt lehetősége megkóstolni egyetlen különlegességet sem, de délután, miután végzett az iskolában, gyorsan sütött egy szalonnatortát.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
A burgonyasaláta céklával 10-12 személyre készült. Tettek bele 70 dkg főtt céklát, 40 deka főtt krumplit, 20 deka főtt sárgarépát, egy közepes sózott hering helyett a halkonzerv is megteszi, 1-2 ecetes uborka, 20 deka sült hús, 2-3 kemény tojás, 6 deci tejföl, só, mustár, kevés cukor, újhagyma a díszítéshez. A hozzávalókat kockára vágjuk, a tojás kivétel. A tejfölt, mustárt, cukrot, sót összekeverjük, a szószt behűtjük, majd a többi alapanyaggal összevegyítjük, és azt is hűtjük. A szelt főtt tojással, újhagymával díszítjük.
A kellemes délutánt szervező tanárnőnek nem volt lehetősége megkóstolni egyetlen különlegességet sem, de délután, miután végzett az iskolában, gyorsan sütött egy szalonnatortát.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
A burgonyasaláta céklával 10-12 személyre készült. Tettek bele 70 dkg főtt céklát, 40 deka főtt krumplit, 20 deka főtt sárgarépát, egy közepes sózott hering helyett a halkonzerv is megteszi, 1-2 ecetes uborka, 20 deka sült hús, 2-3 kemény tojás, 6 deci tejföl, só, mustár, kevés cukor, újhagyma a díszítéshez. A hozzávalókat kockára vágjuk, a tojás kivétel. A tejfölt, mustárt, cukrot, sót összekeverjük, a szószt behűtjük, majd a többi alapanyaggal összevegyítjük, és azt is hűtjük. A szelt főtt tojással, újhagymával díszítjük.
A kellemes délutánt szervező tanárnőnek nem volt lehetősége megkóstolni egyetlen különlegességet sem, de délután, miután végzett az iskolában, gyorsan sütött egy szalonnatortát.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
A kellemes délutánt szervező tanárnőnek nem volt lehetősége megkóstolni egyetlen különlegességet sem, de délután, miután végzett az iskolában, gyorsan sütött egy szalonnatortát.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.
Az a nagyszerű ezekben az ételekben, hogy mivel általában szegényebb, egyszerűbb népek sütik, főzik a családnak, gyorsan és takarékos hozzávalókból elkészíthetőek. A húshagyókeddi kalácskák is észbontóak, ketten is sütöttek belőle a rokon népek napjára.