Hírek

2011.02.03. 03:28

Saára Gyula és az utak

Székesfehérvár - A megyeszékhely útfelújítási programját Saára Gyula egykori polgármester nevével fémjelzi az önkormányzat. A városvezető nevéhez jelentős fejlesztés kötődik.

Kovalcsik Katalin

A csatornázáshoz kapcsolódva a gyűjtőutak teljes felújítását elvégzi az önkormányzat, amelyet a napokban Saára Gyula-programként hirdettek meg. A névadó 1856-ban született Fehérváron, majd tanulmányai végeztével itt nyitott ügyvédi irodát. Közéleti pályafutása a palotavárosi olvasókörben kezdődött. Polgármesterré választása után ügyvédi irodáját is feladta, vezetőként a város szétzilált anyagi helyzetének rendezésére törekedett. Folytatta az elődje által megkezdett közműfejlesztéseket, 1913-ban elkészült a vízvezeték-hálózat, majd az utcaszabályozásokkal párhuzamosan az utcák aszfalt- és kerámiaburkolása.

A munkák több városrészt érintettek, így a József Attila, a Deák Ferenc, a Jókai, a Nagy Sándor (ma Ady) utcákat, a Berényi, a Budai utat, a Kégl György, az Ősz és a Kígyó utcákat. A városi hivatalok elhelyezésére megvásárolta a Zichy-, a Bierbauer- és Obermayer-házakat. Regnálása alatt bővült az iskolahálózat, megvalósult a járványkórház. A polgármesteri tisztségről 1918. novemberben mondott le, hosszas betegség után 1922 áprilisában hunyt el. Haláláról Zavaros Aladár polgármester így emlékezett: Élete egy állandó áldozat volt a város javára. Áldozatul hozta vagyonát, nyugalmát és ami a legnagyobb volt, egészségét is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!