Hírek

2012.05.21. 15:35

Árokszemle, hogy ne a víz legyen az úr

Csákvár - A 2010-es árvizekből kindulva a kormányzat a víz elleni védekezésnél is a megelőzést tűzte ki célul. A megelőzésre szánt 1 forint, 10 kárelhárítási és 100 helyreállítási forintot válthat ki.

Tribolt Lajos

A katasztrófavédelmi főigazgatóság utasítása alapján az ország minden településén ellenőrzik a vízárkok állapotát. Fejér megyében a székesfehérvári és dunaújvárosi kirendeltség két-két csapata járja a településeket. A székesfehérváriak hétfőn Csákváron jártak.
A polgármestert és a jegyzőt Udvardi János, a kirendeltség polgári védelmi felügyelője tájékoztatta az ellenőrzésről: - Kíváncsiak vagyunk az önkormányzat ilyen irányú dokumentumaira, pályázataira, megnézzük az önkormányzati árkok állapotát, a magán ingatlanokhoz tartozó árkokat, illetve a település vízi kapcsolatait az állami vízfolyásokkal.
Katonáné Venguszt Beatrix polgármester tájékoztatta a bizottságot, hogy náluk a legnagyobb gond Újtelepen van.  Az egykori káposztaföldet a múlt század közepétől beépítették.  Akkor, amikor bányászat folyt a környéken és a karsztvizet  kiemelték a talajból. Most, hogy a bányászat megszűnt, a talajvíz szintje jelentősen megemelkedett. Van olyan épület, amelynek forrás fakadt a pincéjében. A kertekben áll a víz, az utcák teknőalakúak, a közepük van a legmélyebben. Az önkormányzat pályázat útján nyert 110 millió forintot, de a kialakítandó árkok sem jelentenek teljes megoldást.
Nagy Lajos, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság polgári védelmi főfelügyelője elmondta, az ellenőrzésekkel május végére végeznek. Akkor elemzik a jegyzőkönyveket. A települési önkormányzatok felhívást kapnak majd a hibák kijavítására. Harminc napjuk lesz arra, hogy válaszoljanak: mit, mikorra, milyen forrásból tudnak kijavítani. A legegyszerűbb a lakóingatlanok előtti árkok kitisztíttatása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!