Hírek

2012.11.07. 08:13

Kapaszkodó főiskolák - A DF-nek is szűkítenie kell a kínálatot

Dunaújváros - Az oktatási államtitkárság továbbra is változtatások sorozatára készteti a hazai felsőoktatási szektor szereplőit, így a Dunaújvárosi Főiskolát is. Keretszám-határozat még nincs, felsőoktatási szakképzés már van...

Szabó Szabolcs

Még nincs döntés a jövő évi felsőoktatási keretszámokról, azok néhány héten belül kerülhetnek a kormány elé  - fogalmazott az MTI megkeresésére Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár kedden.
A tavalyi drasztikus keretszámvágás után a továbbtanulás előtt álló diákok sokasága követi figyelemmel: milyen szakokat is támogat az állam a 2013-as felvételi szezonban. Az év elején felvételizők tízezreit érte vaskos meglepetésként, hogy a gazdasági és jogi képzések többségén megszüntették az állami finanszírozást. A szakemberek szerint ez is  közrejátszhatott abban, hogy majd harmincezer potenciális jelentkező lépett vissza a felvételitől.

A hírek szerint a most készülő keretszám-határozat a bölcsész képzéseket érinti majd hátrányosan.
Az azonban már biztos, hogy a felsőfokú szakképzés helyett felsőoktatási szakképzésekre jelentkezhetnek  a jövő évtől a felvételizők, tehát csak felsőoktatási intézmények indíthatnak ilyen képzéseket. A főiskolák számára hátrányos lehet, hogy csak  akkor indíthatnak felsőoktatási szakképzést, ha ugyanazon a szakterületen alap- vagy osztatlan képzést is meghirdet az intézmény.  A főiskolák zömének, így a Dunaújvárosi Főiskolának is szűkíteni kell e téren kialakított képzési kínálatát. További változás, hogy a kötelező gyakorlat időtartama fél évre nő, és a cégeknek fizetniük is kell a gyakorlatot végző hallgatóknak. Kérdés,  miként lehet ezt érdemben megvalósítanai a jelenlegi gazdasági helyzetben - a gyakorlatban is?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!