Hírek

2012.11.05. 17:37

Távhőárak - Miért annyi, amennyi?

Székesfehérvár - Igaz, hogy a megyeszékhelyen magas a hődíj, de ez az a díjtétel, amivel spórolni tudnak a lakók - mondta megkeresésünkre Szauter Ákos, a Széphő Zrt. hőszolgáltatási igazgatója.

Zsigó Ferenc

A szakembert azért hívtuk fel, mert több internetes portál is foglalkozott a távfűtés aktuális díjával - illetve a díj városonkénti eltérő mértékével  annak ürügyén, hogy október 30-án megjelent a Magyar Közlönyben a távhőszolgáltatás díjáról szóló 59212. (X. 31.) számú miniszteri rendelet. A jogszabály - kissé bonyolult nyelvezetben - lényegében két korábbi rendelet  módosításáról szól, Szauter Ákos azonban tömören megfogalmazta a lakosságot érintő lényeget: idén nem emeli az árhatóság a távfűtés árát. Tudni kell, hogy a fűtés díja alapvetően két összetevőből áll: alapdíjból és hődíjból. Tudni kell továbbá, hogy a fűtésdíj tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter az ármegállapító, azaz ő írja alá az energiahivatal által településenként kalkulált árakat.

 A kalkulációkhoz a hőtermelőtől és a hőszolgáltatótól kérnek be adatokat, ez Székesfehérvár esetében a Fűtőerőmű Kft. és a Széphő Zrt. - mondta el Szauter Ákos, hozzátéve: a számítás alfája a hőtermelés költsége.
A 21 ezer háztartást és 630 közületet ellátó önkormányzati tulajdonú Széphő Zrt.-nél bruttó 376 forint a fűtési alapdíj légköbméterenként. A városban a lakossági hődíj bruttó 3967 forint gigajoule-onként. Ezekkel a számokkal Székesfehérvár előkelő helyen van a fűtésdíj toplistán, lényegében itt kerül a legtöbbe a fűtés.  Szauter Ákos viszont utalt arra beszélgetésünkkor, hogy az alapdíj tekintetében nem Fehérvár a legdrágább, és bár magas a hődíj, viszont ez  az a tétel, amin sokat spórolhat a lakosság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!