Hírek

2013.01.29. 11:32

Európa legmélyebb búvármedencéje lehetne Enyingen?

Enying - Mint arról tavaly év végén beszámoltunk, az enyingi képviselő-testület elvi hozzájárulását adta egy búvároktatói vizsgaközpont létrehozására.

Házi Péter

Az önkormányzat tulajdonában álló, balatonbozsoki városrészben található egykori üszőtelep dombos, panorámás  része alkalmas lehetne a milliárdos nagyságrendű beruházásra. A terület fennsík-jellege miatt különösen megfelelő lehet műszaki szempontból a nagy mélységű merülőközpont megvalósítására.

Nos, az elvi hozzájárulás óta   több fejlemény is van az ügyben:

- Tavaly decemberben az egyik potenciális befektető elhunyt, ám azóta három új befektetői csoport is komolyan érdeklődik a projekt iránt. A befektetői egyeztetések mellett további sikeresnek mondható egyeztetések zajlottak le a katasztrófavédelemmel, a rendőrséggel és a honvédséggel, e hatóságok is támogatásukról biztosították a projektet -  mondta megkeresésünkre Pődör Gyula enyingi polgármester.

 

Európában nagyon kevés hely van, ahol professzionális búvárképzés és oktatás folyik.  Tengerparton, mélyvízű tavak esetében ez az oktatás viszonylag könnyen megvalósítható, ugyanakkor mesterséges, direkt erre a célra kialakított,  valóban mély (33 méteres) merülőközpont csak egyetlen működik, mégpedig Belgiumban. A távolság és a magas használati díjak miatt lehetne ennek alternatívája az enyingi oktatóközpont  - vélekedik a polgármester.

Valós igényről van tehát szó, ugyanis a búvároknak rendszeresen, viszonylag rövid időközökkel komoly vizsgát kell tenniük tevékenységük gyakorlásához, így a remények szerint Európa számos részéről érkeznének ide búvárok, vizsgára, gyakorlásra, szintentartásra. A vizsgáztatáson kívül a  speciális medencetér egyszerre lehetne alkalmas mélytengeri búvármerülések szimulálására, s hagyományos vízisportokra is. A rendőrség, katasztrófavédelem kiképzési pontjaként is funkcionálhatna majd, sőt, mélyvízi filmforgatások ideális terepe is lehetne!

- A budapesti  reptér egy óra alatt, a siófoki repülőtér 15 perc alatt érhető el. A Balaton közelsége miatt szálloda is bőven van, ráadásul a központ nem szezonálisan, hanem az év egészében működne, így a balatoni holtszezonra is jó hatással lehetne  - összegzett Enying polgármestere, aki kiemelte, várják azoknak a magyar befektetőknek a jelentkezését is, akik szívesen beszállnának az elképzelés megvalósításába. A tervek szerint a búvárközpont létrehozása 2,4 milliárd forintba, a hozzá kapcsolódó 66 szobás hotel pedig 1,2 milliárdba kerülne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!