Hírek

2013.02.15. 17:57

A dohányzás ellenőrzése két hétig

Újabb ellenőrzési akciót indít az országos célellenőrzéssel összhangban a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - kaptuk a tájékoztatást.

Tribolt Lajos

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal által koordinált akció célja a Nemdohányzók védelméről szóló törvény előírásainak betartása. Az országosan összehangolt vizsgálatok két héten át, február 18-tól március 3-ig tartanak.

Az akcióellenőrzés célja a szabálytalanságok megelőzése és nem a bírságolás.  Legutóbb novemberben szerveztek egy hetes összehangolt akciót. A hűvösebb időjárás beköszöntével a szabadtéri vendéglátóhelyek, teraszok fokozatosan bezártak, így többfelé megszűntek azok a helyek is, ahol a törvény előírásainak betartása mellett is rá lehetett gyújtani - ez indokolta a novemberi akciót. 

Az akcióellenőrzések beváltották a hozzájuk fűzött reményeket: a fokozott hatósági jelenlét tapasztalataik szerint azokat is elriasztja a szabálysértéstől, akik egyébként önszántukból nem tartanák be az előírásokat.  2012. január 1. - december 31. közötti időszakban a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének, valamint kistérségi intézeteinek munkatársai által összesen 2605 ellenőrzésére került sor.

A füstölgők  füstölöghetnek magukban és otthon. A nemdohányzók védelméről szóló törvény érvényes


A legtöbb ellenőrzés a munkahelyek és közforgalmú intézmények vonatkozásában történt, de viszonylag jelentős számban végeztek vizsgálatot a felügyelők szórakoztató vendéglátó ipari egységekben is. Munkaidőn túl, az esti, éjjeli órákban is ellenőriztek, mintegy 76 esetben, elsősorban a vendéglátóhelyekre összpontosítva. 

Az ellenőrzések tapasztalatai szerint az érintettek a módosításokat általában pozitívan fogadták, önkéntes jogkövető magatartást tanúsítottak, együttműködőek voltak. Mindössze 31 esetben vált szükségessé intézkedés. Egészségvédelmi bírságot mindössze 9 esetben kellett kiszabni, a bírságok kiszabását a tiltott helyen történő dohányzás indokolta.      

Országosan az elmúlt egy év tapasztalatai jellemzően azt mutatják, hogy a szabálysértők a legnagyobb arányban a közterületeken gyújtanak rá tilosban. Emellett a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységekben illetve a közforgalmú intézményekben tapasztaltak még problémát.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!