Hírek

2013.02.24. 07:33

Fehérvár hírét is viszi a szépen zengő zászlósbor (frissítve)

Székesfehérvár - Szombaton, a borgálán adták át az Év Zászlósbora díjat a Noé Hegyi borrend titkos szavazása alapján.

Házi Péter

Fotó: Házi Péter

A Noé Hegyi Szent István Borrend éves rendezvényeinek sorában a legkiemelkedőbb esemény az Év zászlósbora kitüntető címet adományozó gála, amelyet a hétvégén immár a huszadik alkalommal rendeztek meg, s bizton állíthatjuk, hosszú évek óta tartó tevékenységüknek is köszönhető, hogy rekordszámú vendég, kétszázhúsz fő volt kíváncsi a helyi és környékbeli borokra, no meg a jeles társasági eseményre.

A gála és a bál felvezető mozzanataként a magyarországi borrendek szövetségének alelnöke,  Tálos Tamás és Bognár Zoltán nagymester vezetésével vonultak be a borrendek tagjai és a borkirálynők a Magyar Király Hotel kupolatermébe. A résztvevőket aztán Kiss Barbara, a noé hegyiek  borkirálynője köszöntötte, majd Tálos Tamás adta át a borrendek szövetségének üdvözletét, ezt követően  Bognár Zoltán mondott pohárköszöntőt. A  meghívott borrendek, a velencei Szent Benedictus, a móri Brindisi Szent Lőrinc,  az adonyi Duna-menti Szent Orbán és a csókakői Szent Donát Borrend is bemutatkoztak a vendégeknek. Külön érdekesség volt, hogy a gálára elfogadta a meghívást a borászkodó rendőrökből alakult Police Borrend is!

Fotó: Házi Péter

A ceremónia után természetesen mindenki leginkább a helyi termelők boraira volt kíváncsi, Renner László főborász ajánlotta a vendégek figyelmébe a Csóbor, a Hegedűs, a Lics és a Szilasi pincészetek, valamint az Öreghegyi Borház és az ugyancsak fehérvári Borok Pincéje ez alkalomra összeállított borválasztékát. Fogytak is a finom rozék, a környékre egykor különösen jellemző zengők. Sőt, vörös bort is kóstolhattak:  a Lics pincészet cabernet sauvignonja mellett azt a  Csóbor-féle 2011-es shirazt is, ami - mint másfél órával később kiderült - elnyerte az Év zászlós kísérőbora címet.

Az est fénypontjaként Róth Péter alpolgármester és Bognár Zoltán bejelentette: a Hegedűs Családi Borászat 2011-es édes, töppedt szőlőből készült zengője nyerte el az Év zászlósbora címet, s ezzel a jogot arra, hogy a Királyi Város Boraként, egy éven keresztül méltóképpen képviselje Fehérvár Borlovagrendjét hazánk borvidékeinek szüreti,- pince és borfesztiváljain.

Habár a böjti időszak megkezdődött, azért az este nem maradhatott egy kis tánc, mulatozás nélkül. És azért erre ekkor már a vendégeket sem kellett nagyon biztatni!


A Hegedűs pincészet 2011-es édes, töppedt szőlőből készült zengője kapta az Év Zászlósbora díjat (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

Balról:a zászlósbor kísérő bora címet a Csóbor pincészet vehette át száraz, 2011-es shiraz vörös borukért (Fotó: Koppán Viktor Dávid)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!