Hírek

2013.02.21. 14:02

Népszavazás Nagyegyháza leválásáról

Óbarok-Nagyegyháza – A két településrész szavazásra jogosult lakossága voksol vasárnap arról, egyetért-e Nagyegyháza leválási szándékával. A döntés a köztársasági elnök kezében van.

Zsohár Melinda

A vasárnapi voksolás előzményei viszonylag hosszú időre nyúlnak vissza, többször is hírt adtunk ez eseményekről. A Bicske közeli település két településrészből áll, a polgármester Borbíró Mihály. Korábban a két helység egyáltalán nem volt önálló, 2001. január 1-jétől váltakel Bicskétől, s azóta önálló az önkormányzat. A legutóbbi helyhatósági választást követően nagyegyházi civil kezdeményezésre indult meg az Óbaroktól való elválás kérelmezése, amelyet az óbarki testületnek nyújtottak be. (Az öttagú testületben – egyikük a polgármester – valamennyi képviselő óbarki illetőségű.)

A polgármester falugyűlést hívott össze 2011. szeptemberében Nagyegyházára, amelyen megválasztották a Leválási Bizottság tagjait, elnöke a nagyegyházi Kolozsvári Mihály lett. Az elnök benyújtotta a Helyi Választási Iroda (HVI) vezetőjéhez a népszavazás kitűzését megelőző aláírásgyűjtő ívet, amely tartalmazta a népszavazás kérdését, hitelesítés céljából. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Nagyegyháza településrész leváljon Óbarokról, és új községként, Nagyegyháza település névvel szerezze meg önálló önkormányzatiságát?” – ez állt az íven, amelynek hitelesítését a HVI vezetője megtagadta, mert formai okok miatt nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

A kötelező várakozási idő után 2012. márciusában nyújthatták be ismét a leválást kezdeményezők az újabb ívet, amely hitelesíthető volt, tájékoztatta lapunkat Majoros Ildikó, Mány és Óbarok-Nagyegyháza közös jegyzője, a HVI vezetője. Borbíró Mihály polgármester tavaly tavasszal kifogással élt a hitelesítő határozat ellen az aláírásgyűjtő ív által tartalmazott kérdés miatt, ám a Bicskei Bíróság elutasította a kifogást. Végül az aláírásgyűjtés júniusban befejeződött, a 112 érvényes aláírást tartalmazó íveket a Helyi Választási Bizottság vezetője átvette.

A képviselő-testület pedig 2013. február 24-ére tűzte ki határozatában a véleménykérő népszavazás időpontját. Idén januárban Borbíró Mihály a leválási dokumentációt a képviselő-testület elé terjesztette, amely olyan határozatot hozott, hogy azt nem támogatja. Február 21-én Óbarkon, 22-én Nagyegyházán tartanak fórumot a leválással kapcsolatban, a népszavazásra február 24-én reggel hattól 19 óráig kerül sor, mindkét településrészen egy-egy szavazókörben. A szavazás eredményes és érvényes, ha a voksoláson részt vesz a közös község szavazóinak fele, s a többség azonos akaratát fejezi ki. Érvénytelen, ha nem jelenik meg a szavazóképes lakosság fele. Egyébiránt bármi lesz is a végeredmény, az nem kötelező a döntéshozó számára. A polgármester a Kormányhivatal útján terjeszti fel a belügyminiszterhez a leválási dokumentációt, aki továbbítja azt a döntéshozó szervhez, a köztársasági elnökhöz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!