Hírek

2013.04.18. 10:43

A Fejér Holló bemutatója

A hétvégén mutatja be a fehérvári Ciszterci gimnázium, Ferenczy Noémi vezette színjátszó szakköre a Sok hűhó semmiért című darabot, melyre a helyek jó előre gazdára találtak.

B. Kiss László

A jezsuiták és a piaristák mellett a ciszterci iskoláknak sincs szégyenkezni valója, ha iskoladrámáról és diákszínjátszásról van szó.

Székesfehérváron a ciszterciták önképzőköreiben mindig termékenyen és frissen szárnyalt a szellem, akár tudományról, akár művészetekről volt szó. Az alapokra építve 2006-ban született meg Ciszterci Szent István Gimnáziumban a legújabb színjátszó szakkör, a Fejér Holló Forgószínpad, amely a szokványostól kissé eltérően nem egyetlen színjátszógárdát nevel ki, amely négy, esetleg nyolc évig dráma szakkörre jár, hanem minden évben új társulatot, új közösséget ráz össze.

Zömében tíz-tizenegyedikes diákok alkotják a csapatot, amely egyetlen produkció kedvéért áll össze kiegészülve az erre az alkalomra beugró zenekarral - mondta el a színpad vezetője, Ferenczy Noémi tanárnő.

Kálmán Viktória és Veszter Béla a darab próbáján (Fotó: Ciszterci Szent István Gimnázium)

- Nem csupa önjelöltek, nem is csupán kiváló előadói készségekkel rendelkezők kerülnek be egy-egy produkcióba. Többnyire az évfolyamhoz választjuk a művet, nem fordítva. Előfordult már az is, hogy saját színpadi művel álltunk elő, melynek egyik-másik szerepe - talán az érintett nem is tudja - a folyosón sétálgató diákunkra íródott - meséli a tanárnő.

Ami a résztvevők részéről szükséges, az a csapatszellem, tudatos időbeosztás, lemondás néhány délutáni és szombati programról a próbák miatt. Amit cserébe kapnak: felejthetetlen emlékek, egy életre megjegyzett szövegrészletek, érzelmek, felemelő és néha hátborzongató pillanatok, új barátságok, és magabiztosabb fellépés, beszédtechnika, szociális készségek.

Az eddigi előadások után (Madách: Az ember tragédiája, Shakespeare: Szentivánéji álom, Ferenczy Noémi: Sem kő, sem habarcs, Nestroy: A talizmán, Ferenczy N.: Caritas et amor) ismét egy Shakespeare-klasszikus kerül a hétvégén színpadra a Fejér Holló Forgószínpad előadásában, a Sok hűhó semmiért. A helyek a két - pénteki és vasárnapi - előadásra már napokkal ezelőtt elkeltek - tudtuk meg Ferenczy Noémitól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!