Hírek

2013.04.22. 09:50

Haragoszöld búzatáblák a martonvásári határban

Martonvásár - Gyönyörű, haragoszöldek az őszi vetésű búzatáblák a martonvásári határban; a hűvös tavasz után beköszöntött meleg időjárás hatására robbanásszerű fejlődésnek indultak az őszi vetésű kalászosok.

Dávid Erzsébet

A búza nagyon szereti az ideihez hasonló, hűvös tavaszt, s meghálálva, hogy március elején, még a szükséges tavaszi tápanyag utánpótlást is sikerült időben elvégezni, az utóbbi napokban látványos növekedésnek indultak a növények. Jó esély van rá, hogy Martonvásár környékén – s az országnak azokon a területein, amelyeket nem károsított a belvíz-és az árvíz – a természet behozza a korábbi kedvezőtlen időjárás okozta lemaradást – tudtuk meg Bedő Zoltántól, az MTA Agrártudományi Központ Mezőgazdasági Intézetének főigazgatójától.

Bedő Zoltán (Fotó: FMH)

Mint mondta, több gazda is jelezte, hogy egyes búzatáblákon a növények leveleinek a csúcsán kisebb, nagyobb fizikai károsodás látható. A porveréshez hasonló tünetet nem betegség, hanem a hófúvás idején a szél által felkapott, s a táblákra hordott föld és por okozta. Ezeket a sérüléseket gyorsan „kinövik” majd a növények.

A mezőgazdasági intézet 600 hektáros földterületén a télies tavasz ellenére idejében sikerült végezni a kora tavaszi mezőgazdasági munkákkal. Kihasználva az akkori kedvező időjárást, március elején elvetették a kora tavaszi vetésű fajtákat, kiszórták a műtrágyát. Ezen a héten már a szója és a kukorica vetése ad munkát az intézet dolgozóinak és a Martonvásár környéki gazdák egy részének. A kísérleti parcellák egy részén egyébként már korábban földbe kerültek azok a kukoricafajták, amelyekkel a keléskori fagytűrést vizsgálják.

A parcellákon a martonvásári és hazai nemesítésű gabonafajták mellett számos külföldi kalászost és kukoricát is tesztelnek a kutatók. Az újdonságokkal és a nemesítési, agrotechnikai kísérletek eredményeivel júniusban búza fajtabemutatón, az ősszel pedig kukorica bemutatókon ismerkedhetnek meg az agrárszakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!