Hírek

2013.04.02. 15:41

Kékben ragyogtak az Autizmus világnapján

Székesfehérvár - Április 2-a az Autizmus világnapja. A Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány igen látványos műsorral hívta fel a figyelmet a spektrumzavarral élőkre és családjaikra.

Kajdi Erika

A program délután kettőkor megnyitóval kezdődött a Királykút Emlékházban. Elsőként Mahlerné Köfner Anikó, a Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a megjelenteket. Az elnök megnyitójában hangoztatta, hogy egyre több  gyermek jön a világra ezzel a spektrumzavarral, így fel kell hívni rájuk a figyelmet, hiszen nem csak őket, hanem családjaikat, s így a társadalom egészét érinti a helyzetük, hiszen velük együtt élnek.

A PirKompánia és a Gólyalányok lelkesen lobogtatták a kék kendőket, zászlókat (Fotó: Nagy Norbert)

A program fővédnöke, Spányi Antal megyés püspök elmondta: a széleskörű társadalmi összefogásra azért is szükség van, hogy javítani tudjuk az érintett családok körülményein, aminek megvalósulása érdekében az egyházmegye is aktívan tevékenykedik. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, a rendezvény védnöke képviseletében Brájer Éva alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy a tettek a legfontosabbak, így már elkezdték a közös munkát három óvodával annak érdekében, hogy az integrált nevelésre szoruló gyerekek számára is legyen lehetőség óvodába járni.  Ez a lépés nem csak a fogyatékkal élők, de az épek számára is ideális, hiszen így mód adódik a mindennapos találkozásra - emelte ki Brájer Éva.

Balról Spányi Antal, Brájer Éva és Mahlerné Köfner Anikó (Fotó: Pati-Nagy Bence)

A köszöntők után  levetítettek egy tíz perces kisfilmet, mely autizmussal élők mindennapjait taglalta. 
-Bízunk benne, hogy mindkét film  közelebb tudja hozni az épekhez a spektrumzavarral élőket, s így könnyebb lesz megérteni őket -  hangoztatta Mahlerné Köfner Anikó.


A megnyitót követően 16 órai kezdettel az Alba Plaza főbejáratánál gyülekeztek a résztvevők, akik egy-egy kék lufival a kezükben vonultak végig a bevásárlóközponton. A Civil Korzó előtt Molnár Hajnalka mozgásművészeti- és zsonglőr tanodájának tanítványai, a PirKompánia és a Gólyalányok bemutatóját tekinthették meg a látogatók. A fellépők között voltak kicsik és nagyok, akik kékbe öltözve, egy-egy kék lobogóval hívták fel látványosan a figyelmet az autizmussal élőkre. A rendezvénysorozat záró eseményeként, 19 órától A Szabadművelődés Házában tekinthetik meg a látogatók a Temple Grandin című játékfilmet, mely egy autizmussal élő személy életét mutatta be.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!