Hírek

2013.08.29. 15:55

Fehérvári közgyűlés - Megtérül-e a Depónia megvásárlása?

Székesfehérvár – Józan, visszafogott hangnemű beszélgetés alakult ki a közgyűlésen a kormányülés döntéseiről.

Házi Péter

A képviselők az ülés elején néma főhajtással emlékeztek a nemrég elhunyt Yokimasa Ohaka-ra, aki a város tiszteletbeli polgára, egyben a Denso korábbi elnöke volt. Közbeszerzést írtak ki a Ligetsori Óvoda tetőfelújításra, amelynek laposteteje több helyen beázik. A felújítás során hőszigetelést is kap a tető.

Folytatódik a humán papilloma vírus elleni védőoltás 2008-ban megkezdett programja. A város megvásárolja a fehérvári, 12. életévüket betöltött leánygyermekek számára a szükséges oltást, idén 335 fiatal kap ilyen vakcinát. Egy, a fehérvári kormányülés döntéseit összefoglaló, értékelő előterjesztés is a városatyák elé került. Márton Roland (MSZP) hangsúlyozta, minden, EU-s vagy állami támogatásból zajló beruházást támogatnak, ugyanakkor szerinte más prioritások mentén kellett volna ilyen kérdésekben dönteni. Szerinte nem a sportcélú beruházásokat, stadion- és csarnoképítést kellett volna preferálni, hanem a szociális ellátórendszer megerősítése és a közszolgáltatások színvonalának emelése lenne a fontosabb feladat.

Farkas László a Sütő utca előtti területen terjengő szagokra hívta fel a figyelmet (Fotó: Koppán Viktor)

Cser-Palkovics András polgármester (Fidesz) válasza szerint inkább az a hiba, hogy annak idején a Fűtőerőművet privatizálták. Ha ez nem történt volna meg, akkor nem kellene most azon dolgozni, hogy többmilliárdos állami támogatással miként tudják majd visszavásárolni az erőművet a távfűtés biztonsága érdekében. A polgármester szerint a Nemzeti Emlékhely fejlesztésének kérdése közös nevező kell, hogy legyen. Knizse Gyula (MSZP) ezzel kapcsolatban hozzátette, programjukban szerepel, hogy a királyi koronázási ereklyék kerüljenek vissza Szent István városába. Ebben tehát biztosan nem lesz ellentét a jobb- és a baloldal között.

Mező Balázs (Jobbik) szintén támogatta a kormány-ülésről készült tájékoztató elfogadását, kiemelte, a volt Köztársaság Mozi épületének áldatlan állapotára is megoldást jelenthetne, ha ott a királyi bazilikával kapcsolatos fogadóépületet, kiállítást valósítana meg a város. Mészáros Attila (Fidesz) pedig az önálló műszaki főiskola létrehozatalának lehetőségét emelte ki pozitívumként.

Farkas László az ülés végén egy problémára hívta fel a figyelmet: a Sütő utca előtti parkban az ünnepek alatt egy hagyományőrző egyesület tartott bemutatót. Emiatt 45 ló táborozott itt három napon át, azóta is terjeng a „lóhúgyszag” a környéken, a lakók felháborodására. A város polgármestere szerint a hosszú távú megoldást az jelentheti, ha a János vitéz parkot ebben az irányban is tovább folytatják, így itt nem lesz lehetőség ilyen rendezvényekre.

Megtérül-e a Depónia megvásárlása?

- Az állam úgy alakítja a hulladékgazdálkodási cégek - így a város által egymilliárdért megvásárolt Depónia Kft. - szabályozási környezetét, hogy folyamatosan károkat okoz a már száz százalékban önkormányzati cégnek. Azt kértük, mutassa ki a cég, milyen megtérülésre számíthat a város. Szerintünk semmilyenre - mondta a közgyűlés után Márton Roland.

- A város jó döntést hozott a Depónia megvételével. A befektetés mellett szól, hogy július 1-jétől több mint 33 százalékkal csökkenthettük a szemétszállítási díjat, 200 millió forintos osztalékot fizet a városnak. 160 millió forintos fejlesztéssel 3 új kukásautót helyezünk üzembe és további hetet vásárolnánk pályázati pénzből - mondta Cser-Palkovics András.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!