Hírek

2013.10.13. 15:00

Kapolcsi Lajcsi bácsik, avagy fába faragott hétköznapi arcok

Matyi József a hétköznapi arcok megfaragója. Szerény ember, mostanáig nem is volt még kiállítása. Pedig a fába faragott arcai magukért beszélnek.

Házi Péter

Nem csak reformátusoknak! - ez volt az alcíme a három napon át tartó, vasárnap zárult, hatodik székesfehérvári református napoknak, amelynek célja Somogyi László lelkész elmondása szerint annak megmutatása (is) volt, hogy itt egy olyan közösség él, amely nyitottan, szeretettel vár mindenkit, nem csak a reformátusokat. A három nap számos programja között szerepelt a fehérvári tanító, Matyi József fából faragott portréinak kiállításmegnyitója is. Az alkotó Kapolcs hétköznapi embereit, az utolsó cimbalmost, Csuti bácsit, vagy a falu egyetlen hajléktalanját faragta fába. Hétköznapi emberek ők, portréikon olykor a huncut vidámság, máskor a valós gondok nagy terhei látszanak.

Matyi József 2005-től jár Kapolcsra. A község egyik közismert személyiségének, Nagy Lajos bácsinak a portréját faragta ki először, azt a farönköt felhasználva, amit azért vitt magával, hogy legyen mire leülnie. Délután kezdett neki s estére elkészült. Mivel emberekről életükben szobrot nem szokás készíteni, megkérdezte az érintettet: Lajos bácsi, elfogadod-e, akarod-e a szobrot? A válasz így hangzott: "Örülök neki, hogy megfaragtál, legalább marad utánam valami!"

Aztán következett Vince bácsi, aki, miután Lajos portréját kifaragták, azt mondta barátjának: "Most már mondhatom neked, hogy te fafejű! " - így idézte fel a történteket az erdélyi, szatmári származású Matyi József földije, Lukácsy József, aki a kiállítás megnyitóján azt is kiemelte, a Vasvári általános iskolában tanító József igazi polihisztor, száznál több kemencét rakott, számtalan használati tárgyat faragott, sőt, házat is épített már. A kiállítás megtekinthető a Széchenyi úti református gyülekezeti központban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!