Hírek

2014.01.13. 14:05

Kötelező lesz látnunk a spórolást

Február 15-ig ki kell függeszteni a lépcsőházakba, hogy a rezsicsökkentés mennyi „közös” spórolást jelent.

Házi Péter

A társasházi törvény tervezett új bekezdése arról rendelkezik, hogy a közös képviselőnek vagy az intézőbizottságnak tájékoztatnia kell a lakókat a „rezsicsökkentések végrehajtásáról” minden hónap 15. napjáig. Magyarul: ki kell függeszteni a lépcsőházba, hogy a közös részeken, így a lépcsőházban elhasznált áramon, esetleg vízen, gázon mennyit spórolt a közösség. Van olyan lépcsőház, ahol ez havi alig 150 forintot jelent, szinte a papír és a nyomtatás költsége is magasabb ennél...

Újabb kötelezettséget kaptak a nyakukba a társasházkezelők: először február 15-ig, majd minden hónap 15. napjáig tájékoztatniuk kell a lakókat, hogy a közös használatú részeken mennyit spórolt a ház a rezsicsökkentéssel.

A Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetkezetnél például igazgatósági értekezlet hozhatja meg a döntést, miszerint jegyzőkönyvet készítenek a lépcsőházi kifüggesztés tényéről, a mozzanaton részt vesz az épület küldöttje és egy igazgatósági tag is tanúként. Mint Szabó Ernő, a szövetkezet elnöke elmondta, erre azért van szükség, mert a hirdetmények könnyen eltűnnek a lépcsőházakból. Ha viszont valaki letépi a tájékoztatót, legrosszabb esetben büntetést is kaphat a szövetkezet, miután nincs kint a tájékoztató.

A Tóvárosi Lakásfenntartó Szövetekezet elnöke, Szabó Ernő is számolja már a közös használatú részekre vonatkozóan, hogy mennyit spóroltak. Jegyzőkönyvet készítenek a kifüggesztésről   (Fotó: Házi Péter)

Szabó Ernő számításai szerint éves szinten a szövetkezeti költségvetés alig öt százalékát spórolják meg a rezsicsökkentéssel. Ennek szándékát ő egyébként hasznosnak tartja, viszont nem érti, hogy a darabonként évi félmilliós áramszámlát termelő liftek esetében miért csak idén várható a rezsicsökkentés.

A több társasházat is kezelő Csárádi László ismer olyan tizennyolc lakásos társasházat, ahol csak a lépcsőházvilágításon tudnak spórolni, ez havi 150 forintos megtakarítást jelent. Ennek kifüggesztése, a papír és a nyomtatás jóval többe kerül a megtakarított összegnél. Sőt, olyan tulajdonos is van, aki nem a házban lakik, így neki postán kell kiküldenie majd a tájékoztatót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!