Hírek

2014.02.10. 17:50

Már édesanyjának is felajánlotta a veséjét, végül a fivére kapta

Nagylók - Gyakran a bajban értékelődnek fel az emberi kapcsolatok. A családi, baráti támasz ekkor is erőt adhat. Tudja ezt Killer Péterné Arany Andrea is, akiért három gyermeke szorított...

Miskei Anita

 

Péter, Máté és Donát a három fiú szorított édesanyjának a műtét előtt. Ők is büszkék Andreára  (Fotó: a család)

Killer Péterné Arany Andrea hosszú évekkel ezelőtt szembesült édesanyja komoly vesebetegségével. Akkoriban egészséges, fiatal nőként, de már családanyaként felajánlotta egyik veséjét. Édesanyja azonban nem fogadta el, hiszen tudta, a betegség örökölhető, Andreáék pedig terveztek harmadik gyermeket is. Szerencsére Péter és Máté fiát Donát követte a sorban, méghozzá egészségesen.

A család azonban nem nyugodhatott meg, hiszen Andrea bátyja, Attila örökölte a betegséget. Andrea ekkor határozta el, hogy segít a testvérén, amennyiben ahhoz az orvosok is hozzájárulnak.

Attila nem akarta elfogadni a felajánlást, Andrea azonban nap mint nap látta, mennyire szenved a betegségtől bátyja. Nagyon közel állnak egymáshoz, így nem is lehetett kérdéses, Andrea felajánlotta az egyik veséjét.

- Attila tudta nélkül kerestem fel Budapesten a kezelőorvost, aki korábban az édesanyánkat is kezelte. Megbíztam ítélőképességében, aki rávilágított arra, hogy bárki élhet egy vesével is teljes értékű életet. Édesanyánk, aki az apukájától örökölte a vesebetegséget, rengeteget volt kórházban. Nem szerettem volna, ha a bátyámnak is ezt kell átélnie. Nagyon sok vizsgálaton átestem, szerencsére a vesém megfelelt, s az egészségem sem szenvedett csorbát, így az orvos azt tanácsolta a bátyámnak, fogadja el a felajánlott szervet. Így végül tavaly májusban elvégezték a műtétet - mondta Andrea. Elárulta, az azt megelőző időszak mindannyiuk számára nehéz volt. Andrea számos vizsgálaton esett át, bátyjának pedig meg kellett várnia, míg teljesen leállt a veséje. Aztán kiderült, a két szerv a normál méret 35-szörösére dagadt a fivér testében, így előbb az egyiket el kellett távolítani, s csak azt követően jöhetett az új vese. A testvérek szoros lelki kapcsolatára utalhat, hogy Attila teste szinte azonnal elfogadta az új vesét. A Transzplantációs Intézetben mindkettejükre nagyon vigyáztak. A műtétek sikeresek voltak, így Andreánál és Attilánál is jöhetett a lábadozás ideje. Andreát három fia örömmel ölelte át a műtét után, s Attila is visszanyerte jókedvét és egészségét. Olyan gyorsan gyógyult, hogy augusztusban orvosi engedéllyel visszatérhetett munkájához is.

Andrea elárulta, nagyon boldog, hogy segíthetett a testvérén. Kiemelte, ezt bárki megteheti, hiszen egy vesével is élhetünk teljes értékű életet. A három gyermekes anyuka azt is elmondta, Pro Vita díjban részesült, melyet életmentésben tanúsított példamutató magatartásáért adtak át Andreának.

Ő azonban szerényen ismételte: ezt bárki megteheti.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!