Hírek

2014.04.23. 14:05

Fehérvári lesz a diploma

Székesfehérvár - Július 1-ével kell létrejönnie az Alba Regia Műszaki Karnak, amely a helyi ipar képzési igényeit maximálisan igyekszik figyelembe venni majd.

Házi Péter

A geoinformatikai kar ünnepsége Nadapon, a szintezési ősjegynél. Sikerült elérni, hogy a kar Fehérváron maradjon, ám új, mechatronikai, gépészmérnöki képzés is jöjjön a megyeszékhelyre

A korábban a Nyugat-magyarországi Egyetemhez tartozó fehérvári geoinformatikai kar csatlakozik az Óbudai Egyetemhez, így jön létre az Alba Regia Műszaki Kar. Amint azt a városházán Fodor János rektor kiemelte: A megújuló fehérvári műszaki felsőoktatás háttérintézményét adja majd az Óbudai Egyetem. Május 15-ig kell áttekinteni az elhelyezés és működés jövőbeni feltételeit, az átadás-átvételt követően július 1-jével létre kell jönnie az Alba Regia Műszaki Karnak.

A találkozóra a Mercedes magyar fellegvárából , Kecskemétről is érkeztek vendégek. Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármester, Ailer Piroska rektor, Belina Károly, a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar dékánja beszélt a náluk jól működő duális képzésről: a helyi főiskola végzi az elméleti, a cégek pedig a gyakorlati képzést, sokszor már az iskolapadban tudja a hallgató, hol lesz a munkahelye.

- Az elsődleges cél a geoinformatikai kar városban tartása volt, de ezt úgy szerettük volna megoldani, hogy a felsőoktatással kapcsolatos más elképzeléseket is előre vigyük. Szerencsére sikerült, kormányhatározatok születtek a műszaki felsőoktatás megerősítésére Székesfehérváron. A meglévő képzések erősítésében és az újak 2015. szeptember 1-jével történő indításában az önkormányzatnak, az Óbudai Egyetemnek és a jelenlévő cégeknek is fontos szerepük lesz. Abban bízom, hogy 10-15 év múlva azt tudják majd megállapítani, hogy Székesfehérvár a műszaki felsőoktatás erősítéséhez kapott támogatást és bizalmat megszolgálta - mondta Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere kitért arra is, hogy bár az alapvető téma a műszaki felsőoktatás volt, ám kormányzati és önkormányzati döntések születtek arról, hogy a Kodolányi János Főiskola is segítséget kapjon fehérvári képzéseihez.

- Az itt induló képzés attól lesz fehérvári, hogy Székesfehérváron folyik majd és a fehérvári kar önálló diplomakiadási jogot is kap - jelentette ki Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora, aki kiemelte, a városban és vonzáskörzetében működő gazdasági és munkaerő-piaci szükségletekhez igazodva a gépészeti, a mechatronikai, az informatikai és a villamosmérnöki képzés erősítése a cél. Az Óbudai Egyetem esetében ez 12 alapszakot, valamint erre épülve 8 mesterszakot és három doktori iskolát jelent. A geoinformatikai kar is megtartja az alap és mesterszakjait.




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!