Hírek

2014.06.09. 19:01

20 sírkövet helyeztek át a templomhoz

Adony - Német és magyar elhagyott, gazdátlan sírköveket vittek át a temetőből a templomkertbe.

Tribolt Lajos

Szabó Ferencné, a német önkormányzat vezetője mutatja az áthozott német és magyar sírköveket

A helyi német nemzetiségi önkormányzat vezetője, Szabó Ferencné kalauzolt el bennünket a templomkertbe, hogy megmutassa azokat a régi, elhagyatott sírköveket, amelyeket a temetőből átszállítottak és felállítottak. Német testvér településük, Oberweser önkormányzata már régebben megfogalmazta, hogy a régi sírköveknek megfelelő helyet kellene találni. A helyi plébánia pedig a templomkert egy részét ajánlotta fel a köveknek. A munkát egy helyi vállalkozás végezte, a költségeket a németországi önkormányzat fedezte, az adonyi német nemzetiségi önkormányzat pedig a kert gondozását vállalta.

Az, hogy miért van sok német nevet feltüntető sírkő az adonyi temetőben, kiderül a település honlapján szereplő várostörténet egy részletéből:

A török hódoltság után jelentős számú német és szlovák népesség jelent meg Adonyban; az őslakos magyar és a már majdnem az; az évtizedek óta itt élő szerb(rác) -, lakosság mellett. Közülük létszámában, de közösségi, kulturális homogenitásában is a németség vált domináns erővé. Ezt jelzi az is, hogy a letelepülésüket követő évtizedben (1723-ban) már templomot emeltek hitüknek, s a XVIII- XIX. századi iratokban Adony német nyelvű mezővárosként említtetik. Ők hozták be magukkal a máig élő Orbán kultuszt; a szőlő és bor védőszentjének ünnepét, a gazdálkodási és a mindennapi lét kultúrájának számos elemét, és zenében- táncban mind a mai napig élő kulturális hagyományt teremtettek és örökítenek tovább.

Az átkerült gazdátlan sírkövek egy része magyar, a másik német. A sírkőkert avatására augusztusban kerülhet sor, amikor is Adony várossá avatásának tíz éves évfordulójára Oberweserből delegáció érkezik.

Szabóné szerint további régi sírkövek is megmentésre várnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!