Hírek

2014.06.13. 16:20

Minisztérium Fehérváron?

A Honvédelmi Minisztérium esetleges Fehérvárra költözéséről egyelőre megoszlanak a vélemények.

Tihanyi Tamás

– Ez egyelőre csak egy tervezet – nyilatkozta a Fejér Megyei Hírlapnak Tálas Péter védelem- és biztonságpolitikai szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóközpontjának igazgatója. – A minisztérium vidékre, Fehérvárra helyezése nem kis kaliberű feladat lenne, hiszen nem csak az épületekre kell gondolni, hanem egy sor olyan szabályra, amit a NATO és az uniós tagság miatt be kell tartani, ezeknek meg kell felelni. Ezek többnyire kommunikációs előírások, amelyek betartása nagyon sok pénzbe kerülne. Ez egyelőre csak egy tervezet.

Főtisztek az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetői értekezletén. Ennél sokkal többen lennének

- Én erről a történetről most azt gondolom, egyelőre csak annyi következik, hogy az illetékesek megvizsgálják, mennyibe kerülne a minisztérium Fehérvárra helyezése.

Tálas Péter elismerte, mivel az Összhaderőnemi Parancsnokság a megyeszékhelyen dolgozik, van logika a felvetésben, de megismételte, minden azon múlik majd, hogy mennyibe kerülne a költözés, miként lehet azt a gyakorlatban megoldani.

- Nem az ingatlanokkal lesz a gond, hanem a szabályokkal, az államtitkokkal. Meg kell várni, mire jutnak a szakértők a költségek meghatározásánál. Nagyon friss még ez a történet. Annyi biztos, Fehérvárnak előnyére válna, feltétlenül jól jönne, ha leköltözne a minisztérium, hiszen ez plusz lehetőségeket jelentene a munkahelyek és a médiafigyelem szempontjából. De biztos, drága mulatság lenne, és azt is tudom, hogy a honvédségben egy sor olyan hely van, ahová nagyon kellene ez a pénz. De ismétlem, nagyon sok mindent nem tudunk még, meg kell várni a szakértők jelentését.

- Reméljük, nem a kapkodásról szól majd a költözés és a város is képes lesz profitálni belőle - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tián József nyugalmazott ezredes, a Jobbik honvédelmi kabinetének vezetője. Fontos a vidéki nagyvárosok erősítése, melynek gesztusértékkel jó alapot adhat a minisztériumok áthelyezése. A hivatalok befogadása azonban semmi esetre sem róhat plusz terheket a településekre. Szem előtt kell tartani, hogy a Honvédelmi Minisztérium esetében sem csupán arról a közel hatszáz emberről van szó, akik a minisztérium állományába tartoznak, hanem a hivatalt kiszolgáló egységekről is. Az ő lakhatásukat, a gyerekeik oktatását is meg kell oldani az amúgy is túlzsúfolt bölcsődékben, óvodákban, iskolákban. Hiányoljuk a kellő előkészítést, reméljük, 2016. március 15-ig sikerül megfelelő alapossággal felkészülni a minisztérium befogadására, és az itt élőknek is plusz munkalehetőséget jelent majd ez.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!