Hírek

2014.10.13. 16:35

Választási érdekességek

Székesfehérvár - A választási eredményeket böngészve mindenki találhat érdekességet. Néhányat közreadunk.

Tribolt Lajos

Sokan úgy vélik, az önkormányzati választás legnagyobb megyei meglepetése Oláhné Surányi Ágnes polgármester veresége Velencén. Ő 1984-90 között Velence-Kápolnásnyék-Nadap-Sukoró közös tanács elnöke volt. 1994-től mostanáig Velence polgármestere. Most független jelöltként 1249 voksot kapott, míg ellenfele , Koszti András a Fidesz-KDNP színeiben 1279-et. Azaz 30 vokson múlt a döntés. Ugyanakkor volt 47 érvénytelen szavazat.

Még kevesebb voks volt a különbség Mányon, ahol a két független jelölt közül Szabó Zoltán 439 szavazatot kapott, míg Ugron Zoltán Gábor 433-at. Azaz mindössze hat voks a különbség. Az érvénytelen szavazatok száma 11.

Székesfehérváron a Fidesz jelöltjei mellett két független is nyerni tudott a körzetében. Az egyik a 7-es körzetben Farkas László, a másik a 9-esben Szigli István. Utóbbi úgy tűnik verhetetlen a saját körzetében.

Az alacsony részvételi arány ellenére is előfordult, hogy sorba kellett állniuk a voksolóknak (Fotó: E. Várkonyi Péter)

Hónapokkal ezelőtt megírtuk, hogy van a megyében jónéhány polgármester, aki 1990 óta folyamatosan betölti a tisztségét. Most végigböngésztük az adatokat, mi lett velük.

Szabadegyházán Schmitsek József, aki tíz évig tanácselnök is volt, majd 1990-től polgármester, már nem indult a választáson. UtódaEgriné Ambrus Andrea független lett, a szavazatok 72,18 százalékával.

Nem indult a polgármesteri választáson a táci Horváth István sem. Utódja független jelöltként a fia, Horváth Tamás lett. Ő számíthat édesapja tapasztalataira, mivel ő képviselőként ott lesz majd a közelében.

A harmadik régi motoros a rácalmási Schrick István, aki 1989-től tanácselnöke, majd azóta polgármestere az időközben várossá lett településnek. A Városvédők színeiben ezúttal 87,51 százalékot ért el Fidesz-KDNP-s ellenfelével szemben.

Még egyszerűbb dolga volt Nagyvelegen Szloboda Istvánnénak, aki egyetlen jelöltként minden érvényes szavazatot begyűjtött. Ő 1983-ban lett tanácselnök, 1990 óta polgármester. Valószínűleg már ő a megyében leghosszabb ideje hivatalban lévő településvezető, miután Schmitsek József kiszállt .

Gubicza József közigazgatásban betöltött több funkció után 1984-ben lett Polgárdi tanácselnöke, majd 1990-ben Füle polgármestere. Idén már fontolgatta a visszavonulását, de rábeszélték az indulásra. Négy jelölt közül 42,16 százalékkal végül ismét ő lett a polgármester.

A pázmándi választási bizottság elnöke, Szabó Hédy bontotta fel vasárnap este az urnát (Fotó: E. Várkonyi Péter)

Több mint 14 százalékkal megelőzve a második helyezettet, négy jelölt közül 49,46 százalékkal ismét elnyerte a polgármesteri tisztetTilhof István Mátyásdombon. Így az eddigi 24 éves településvezetői tisztet újabb öt évvel toldja meg.

Baracskán 1987-ben választották tanácselnöknek Boriszov Zoltánt, majd 1990-től polgármesternek. Most négy jelölt közül győzött 47,67 százalékkal, több mint 23 százalékkal a második előtt. Az előző adatok után nehéz elhinni, de még csak ötven éves.

Abán Kossa Lajos immár hetedszer is győzött, most 69,6 százalékot ért el a szintén független ellenfelével szemben.

Móron mind a nyolc egyéni körzetet a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték meg, a listáról egy MSZP-DK, egy Jobbik és egy MVJE jelölt jutott a testületbe. Bicskén is a Fidesz-KDNP-é a nyolc egyéni körzet, listáról két MSZP-DK és egy Jobbik jelölt lett képviselő. Sárbogárdon hét körzet lett a Fideszé, egyet a FÜBE nyert. Listáról egy Jobbik, egy FÜBE és egy DK-MSZP jelölt jutott be. Gárdonyban két független és hat fideszes jelölt nyert az egyéni körzetekben és listáról egy Jobbik és két DK-Együtt-MSZP-PM jelölt lett képviselő.

A választási eredmények még nem hivatalosak, ugyanis három napon belül megtámadhatók. Ha nem érkezik a határidőig jogorvoslati kérelem, akkor az érintett bizottságok hivatalosan is megállapítják a kompenzációs listák helyeit és a testületekbe bejutó személyeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!