Hírek

2016.08.11. 17:05

Bátyja emléke hajtja előre - Te megfutod fent, én megfutom lent - az éjszakai futás mottója

Székesfehérvár - Szabó Borbála tragikus hirtelenséggel elhunyt bátyja emlékére szervez éjszakai futást. Az esemény mottója: Te megfutod fent, én megfutom lent.

Sebestyén Lilla

Szabó Zoltán az egészséges életmód és a sport megszállottja volt. Utolsó éveiben lefogyott harminc kilót, izmot épített és futott, figyelt magára és szeretteit is erre biztatta. Célként tűzte ki maga elé, hogy lefutja a maratont és közel volt, már nagyon közel ehhez a célhoz. Azonban 2015 februárjában, harmincnyolc évesen, tragikus hirtelenséggel meghalt. Hátsófali infarktusban ment el, de ennek okát még ma sem tudják megmondani az orvosok.

- Nagyon közel álltunk egymáshoz a testvéremmel. Ő volt a támaszom, aki feltöltött, aki biztatott és törődött velem. Talán azért is alakulhatott így, mert édesapám szintén korán itt hagyott bennünket, és ahogy ilyenkor lenni szokott, a családunk még inkább összetartó lett.. Édesanyám, én és a bátyám. Nagyon fájdalmas volt, amikor őt is el kellett veszítenünk. Bevallom, én elhagytam magam: felszedtem húsz kilót, nem törődtem az egészségemmel, de egy ideje beláttam, nem mehet ez így tovább. Azóta kivizsgáltattam magam, elkezdtem futni, konditerembe járok, és egészségesen étkezem. Mindent megpróbálok, hogy életben tartsam a testvérem elveit - Borbála ezen kívül még valamit elhatározott magában: éjszakai futást szervez a testvére emlékére.

Szabó Borbála ezt a pólót viseli majd az éjszakai futáson, amelyet testvére emlékére tart október 15-én, a Bregyó Sportközpontban
Fotó: A szerző

- Az egyik kollégája a halála után csináltatott egy pólót a bátyám fényképével. Ez állt rajta: Te lefutod fent, én lefutom lent, majd felvette és megcsinálta benne a maratont. Innen jött az ötlet, és egyben az emlékére szervezett rendezvény mottója is. Én egyelőre nem állok rá készen, hogy megtegyem ezt a távot, épp ezért az emlékfutáson is mindenki annyit fut, amennyit tud, amennyi jól esik neki. A cél, amit én kitűztem magam elé, az egy közel négy kilométeres táv, tehát hat kör a hatszáz méteres pályán - magyarázza Borbála.

A futást október 15-én tartják a Bregyó közi Regionális Atlétikai Központban 21 órától. Az eseményre a közösségi hálón lehet jelentkezni - már kétszázan jelezték is, hogy eljönnek -, és a futással kapcsolatos hírekről is ott értesíti Borbála az érdeklődőket.

- Most mindennap futok munka után. Az elmúlt három hónapban lefogytam tizenkét kilót, és remélem, december 20-ig még tizenkettőtől sikerül megszabadulnom - számol be bámulatos eredményeiről a nő, abban reménykedve, hogy a testvére szemlélete több emberi életet is megváltoztat idővel, nem csak az övét.

Az Élménykülönítmény a Bátor Tábor javára maratoni futásokon vesz részt. Az újonnan indult Adventi futással a gyermekotthont lehet megsegíteni, a Láng üzenete - fuss és támogass! címet viselő rendezvénnyel pedig az olimpikonokban tartjuk a lelket . A futás mindamellett, hogy egy remek sport és kikapcsolódás, kiváló eszköz is, ha értelmes cél áll mögötte. Borbála eredetileg a belvárosban szerette volna megtartani a rendezvényt, de a költségek túl magasra rúgtak volna. Mint mondta, nevezési díjat semmiképpen sem szeretett volna szedni, ennek a rendezvénynek nem a pénzgyűjtés a célja, csakis az emlékezés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!