Hírek

2016.09.01. 18:40

Akinek célja volt - Dombormű Kaszap István emlékére

Székesfehérvár - Kaszap István születésének 100. évfordulója alkalmából emlékművet avattak egykori iskolája falán.

S. Töttő Rita

Világi és egyházi vezetők, szülők, pedagógusok, diákok előtt leplezték le és koszorúzták meg Kaszap István emlékművét egykori iskolájánál, a mai megyei könyvtár falán csütörtökön délután. Amikor Kaszap Istvánra tekintünk - hiszen lelkünk mélyén szívünk szeretetével és hitünkkel találkozhatunk vele -, egy óriással találkozunk. Isten óriásával, akinek volt célja, s célja több volt pusztán egynapi valóságnál, célja maga az Isten volt - mondta Spányi Antal megyés püspök a koszorúzás előtt, megemlítve, hogy Kaszap Istvánra büszke Székesfehérvár, a Ciszter rend, a cserkészek, a jezsuita rend is, mely utóbbinak tagjává szeretett volna válni a fiatalon elhunyt fiú.

Egykori iskolája falán avatták Kaszap István emlékművét
Fotó: Koppán Viktor

Spányi Antal hozzátette: sokan büszkék eme óriásra, mégis többen vannak, akik hálával tekintenek rá, mert megtapasztalták közbenjáró erejét, segítségét, mennyei oltalmát. Az emlékmű majd beleragyog a térbe, hogy hirdesse a gimnázium tanulóinak s mindannyiunknak: arra vagyunk hívva, hogy óriások legyünk. A hit, a szeretet, a remény óriásai, akiknek van céljuk.

 

Az eseményen beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár is, aki fontos számadatra hívta fel a figyelmet: 6 éve 112 ezer gyermek járt egyházi iskolába, mára ez a szám majd megduplázódott. Ilyen rendezvényen büszke az ember arra, hogy az egyházi vezetőkkel ezt a változást meg tudtuk tenni - tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!