Hírek

2016.12.16. 19:05

Vigyázzunk adatainkra, mert a világhálón semmi sincs biztonságban

Székesfehérvár - Talán mindennapos eset, ha feltörik a postafiókunkat, talán nem. Az adathalászok, az így pénzt kunyorálók viszont egyre-másra bukkannak fel új trükkökkel, hogy kárt okozzanak, és pénzt szedjenek ki.

Kocsis Noémi

Czenczi Anikó ingatlanforgalmi szakjogásznak egy hete ismeretlen tettes, vagy tettesek feltörték a gmail-es postafiókját. Bár adatvesztést tulajdonképpen nem szenvedett, mert Anikó szerencsére a következetes adatvédelem híve, így gyakran változtat jelszót, és ügyfeleivel kapcsolatos levelezését folyamatosan kimenti egy külső tárolóra, mégis bőven szerzett számára kellemetlen napokat az eset. Az egészet abból vette észre, hogy egyre-másra kezdtek hozzá szállingózni az értetlenkedő e-mailek és telefonhívások: mit keres ő Ukrajnában, mikor reggel még Fehérváron tartózkodott, és milyen súlyos bajba került? És miért kéri minden ismerősétől, hogy most azonnal utaljanak át neki 1600 eurót?

- Az ismerőseimtől folyamatosan jöttek a visszajelzések, hogy üzenetet kaptak tőlem, miszerint Ukrajnában elvesztettem az irataimat, és pénzt kérek, méghozzá nem is keveset, 1600 eurót. Ráadásul a levelekhez csatolták a profilképemet is, hogy még hitelesebbnek tűnjön a kérésem - mondja az esetéről a szakjogász. - Előzményként előtte este kaptam egy üzenetet a postafiók létesítésekor kötelezően megadott, másodlagos, biztonsági e-mail címre, hogy egy másik eszközön át valaki belépett a postafiókomba. A fiókot a hacker meg is szüntette, a céges levelezésem eltűnt - szerencsére az ügyfeles e-maileket más mappákba mindig el szoktam menteni. Ám mivel hivatalosan mindenhol a megtámadott e-mailcímmel szerepelek, azt is jelentette, hogy Budapesten új elektronikus aláírást kell leigazolnom, amit küldhetek el minden bíróságra, partneremhez - szóval bőven lett volna kellemetlenségem.

Czenczi Anikó ingatlanforgalmi szakjogász az adatmentés híve Fotó: Czenczi.hu

Anikó, miután mindenkit megnyugtatott, hogy még mindig Fehérváron van, és pénzt sem gyűjt (400 telefont intézett el aznap és 600 válasz e-mailt küldött az aggódóknak), segítséget kért az ismerőseitől. Persze érkeztek a jó tanácsok, ki hogyan járt el hasonló helyzetben, ám végül egy informatikus bizonyult  a legeredményesebbnek, és visszakódolta Anikó feltört netes postaládáját. Az ukrán vonalhoz még egy társult: a támadást valószínűleg egy arab hacker követte el.

- Az eset megerősítette bennem az eddig is fontos tényeket: mindent el kell menteni, legalább hetente jelszót cserélni és a postafiókoknál kétlépcsős, biztonsági azonosítást használni! Különben igaz a mondás, hogy a világhálón sajnos semmi sincs biztonságban...

Ugyanazon a héten, amikor Czenczi Anikó nevével visszaéltek, és adatait, levelezését eltulajdonították, hasonlóan járt az egyik nagyobb fehérvári vállalat is. A teljes levelezőrendszerüket törték fel hackerek, azzal a zsarolással, hogy csak egy bizonyos összeg megfizetése után állítják vissza azt. A cég nem állt kötélnek, nem fizettek - ám emiatt jelenleg nem tudnak sem számlázni, sem megrendeléseket teljesíteni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!