Hírek

2017.01.04. 18:40

Olvasói kérdés: éjszaka nincs fűtés?

Székesfehérvár - Miért állítják le éjszaka a fűtést, amikor mínusz 12 fok is lehet? - kérdezte olvasónk. A hőszolgáltató szerint tévedés, hogy leállna a fűtés, pusztán arról van szó, hogy az előremenő víz hőfokát csökkentik éjszakára.

Házi Péter

- Miért nem fűtenek este 10 és hajnali 4 óra között, amikor bárki szabályozhatná, elzárhatná a radiátort? - vetette fel az egyik olvasónk, aki az I. Számú Lakásfenntartó Szövetkezet irodájában érdeklődött korábban, ahol annyit tudott meg, a kérdés rendeletben van szabályozva . Azt azonban nem sikerült kiderítenie, ez milyen rendelet és azt ki hozta.

- Fűtsem maximumon egész nap a lakásomat, akkor nem hűl le éjszakára? Vagy szerezzek be 150 lakótól beleegyező nyilatkozatot, hogy fűtsenek éjszaka? Ez azért nem fog menni, mert a lépcsőházunkban a harmadik emelettől felfelé a legtöbb lakást ki lehet csőről fűteni , azaz úgy is meleg van a laksokban, ha a radiátorszelepeket elzárva tartják - fogalmazott olvasónk.

- Tévedés az, hogy éjszaka bármelyik épületben is leállna a fűtés. Annyi történik, hogy a radiátorokban keringő, előremenő víz hőfokát csökkentjük jelentősebben, de hogy mennyivel, azt az adott társasház vagy lakásszövetkezet kérése alapján állítjuk be. Rögzítjük, hogy például külső mínusz tíz foknál 50 fokos, nulla foknál 40 fokos lesz a keringetett víz hőmérséklete.

A Széphő diszpécserközpontjából egy gombnyomással átállíthatják a hőközpontokat: ha a ház képviselője kéri, természetesen magasabb lehet az éjszaka keringetett víz hőmérséklete is Fotó: Molnár Artúr

Ha a lakók úgy érzik, hogy ez a vízhőfok nem melegíti fel kellően a lakásokat, és emelést szeretnének kérni, ennek semmilyen akadálya nincs: írásban a fűtési megbízott vagy a közös képviselő tehet ilyen kérést - mondta érdeklődésünkre Szauter Ákos, a Széphő Zrt. vezérigazgatója, aki megjegyezte, a nyugodt alváshoz a 20 fok körüli hőmérséklet ideális, ezért, no meg a spórolás érdekében is alakult ki ez a gyakorlat. A Széphő Honvéd utcai diszpécserszolgálatán egyébként bármelyik hőközpont beállításait meg tudják a a számítógép segítségével változtatni.

Kritikaként szokott felmerülni az is, miért nincs melegvíz tíz óra után, hiszen sokan több műszakban dolgoznak és tizenegy óra felé szívesen megfürödnének vacogás nélkül. A vezérigazgató szerint ilyenkor valóban leállnak a keringetőszivattyúk, ám amíg az adott épületben lévő melegvíztartályban van melegvíz, addig ezt lehet használni.

Igyekeztünk telefonon elérni a lakásszövetkezetet, hogy megtudjuk, egységesen, a szövetkezet összes hőközpontjára vonatkozóan állapították meg a hálózatban keringetett víz hőfokát, vagy pedig minden épületnél más és más ez a beállítás, de lapzártánkig nem sikerült elérni a szövetkezet igazgatóját. Ha választ kapunk, természetesen közöljük a z álláspontját.

Egy biztos, a következő napokban éjszaka akár mínusz 15 fok is lehet, ha a külső hőmérsékletet figyelő rendszer jól működik, ilyen hidegben legalább langyosnak kell majd lenniük a radiátoroknak éjszaka is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!